Type Here to Get Search Results !

Предавање Епископа топличког Петра: Светотајински оквири покајања Свете Марије Египћанке


У недељу, 2. априла, после вечерње службе, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство епископ топлички г. Петар одржао је предавање на тему ,,Светотајински оквири покајања Свете Марије Египћанке” у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

После уводне речи протођакона др Драгана Радића, професора Православног богословског факултета у Београду, реч је добио Владика који је говорио о животу Свете Марије Египћанке и њеном покајању.

У уводном делу свога излагања, Епископ Петар истакао је значај покајања који је доживела Света Марија Египћанка, а пред крај свог живота сусревши се са старцем Зосимом, који је својим духовним саветима подстакао ову светитељку на њен подвиг који је уследио.

Говорећи о главној теми, светотајинским оквирима покајања кроз пример Свете Марије Египћанке, Владика је истакао да је сам појам светотајинског покајања заправо заједница са Христом кроз свете Тајне, а као тајна над тајнама јесте заједница са Њим, који је Женик, а црква Његова невеста.

“Светотајинско покајање превазилази јурудички приступ и пуко превазилажење заповести, оно што треба да радимо, треба да буде љубав према Богу, тако и покајање које превазилази унутрашњи его који имамо, зато оно није психолошки моменат, већ жива заједница са Богом. Грех као такав је скретање са правог пута, а то је љубав према Богу и према ближњима, која се најбоље види у светој Евхаристији. “- истакао је Владика.

Предавању је присуствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, викарни епископ ремезијански г. Стефан, братство светосавског Храма, као и бројни верни народ.


Извор: Храм Светог Саве