Type Here to Get Search Results !

Екуменски „неспоразум“ у папиној катедрали

50 англиканских свештеника и њихов бискуп служили службу у главном олтару Латеранске базилике, кршећи канонск енорме.


У Латеранској базилици у Риму догодио се "екуменски инцидент". Како је саопштено из катедралног каптола Папине катедралне цркве (четвртак), 50 англиканских свештеника и њихов бискуп служили су у уторак 18.4.2023. службу у главном олтару Латеранске базилике, чиме су прекршили канонске норме.

Викар заменика каптола и римски помоћни бискуп Гверино Ди Тора писмено је објаснио да је инцидент настао на неспоразуму. Римокатоличка црква и Англиканска црква, чији је световни поглавар краљ Енглеске све од Реформације, нису у црквеном заједништву једна са другом, упркос сличним обредима и верским одеждама.

Према католичком канонском праву, хришћанске Цркве и заједнице које нису у пуном општењу са Католичком црквом, не могу служити своја богослужења у католичким црквама све док се оне користе у католичке сврхе. С друге стране, католичке службе се могу служити у црквама других вероисповести ако постоји хитан случај и ако је добијено одговарајуће одобрење обеју страна.

Неспоразум који је навео помоћни бискуп Ди Тора можда је произашао из чињенице да у Католичкој цркви од 2009. г. постоји група свештеника који су првобитно били англикани, али су сада прешли у Католичку цркву, а да су задржали своје англиканске обреде и одежде. Међутим, из катедралног каптола нису изнели детаље о „неспоразуму“.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at