Type Here to Get Search Results !

Архиепископ Аустралије: Ако се изгуби грчки језик, биће изгубљени и грчки идентитет и вера


„Знамо да ако се изгуби грчки језик, биће изгубљени и грчки идентитет и грчка вера. Зато се трудимо да грчки језик очувамо колико год можемо“, истакао је архиепископ аустралијски Макарије током обраћања на догађају – симпосиону о грчком језику  одржаном у четвртак, 20. априла 2023, у просторијама парохије  Васкрсења Христовог у предграђу Сиднеју Когари.


Догађај су заједнички организовали парохија Васкрсења Христовог и Катедра за византијске и новогрчке студије Универзитета у Сиднеју. Главни говорник био је Василије Вертудакис, ванредни професор старогрчке филологије на Националном и Каподистријанском универзитету у Атини. Проф. Вертудакис је изложио изузетно занимљиво и поучно предавање на тему „Језик и идентитет у дијахронији јелинизма“.

На крају излагања говорник је закључио да ће „Грци постојати док постоји грчки језик“. Истичући потребу, посебно у дијаспори, да се покаже повећано старање за грчки језик, он је препознао одлучујућу улогу коју у том погледу одиграла Грчка православна црква, јер својим богослужбеним животом и својим ширим деловањем јача језичко осећање Грка у иностранству.

Архиепископ Макарије, који је узео реч у завршном обраћању, подсетио је на познату изреку историчара Херодота о јединственој повезаности савести и идентитета Грка и истакао, између осталог, „да су то ствари које данас изражавају курс, службу и визију  свештене Архиепископије Аустралије“. Фокусирајући се на конкретне акције ове помесне Цркве у циљу очувања грчког језика на петом континенту, он је навео пример недавног установљеног предмета грчког језика као обавезног у Богословској академији апостола Андреја у Сиднеју.

На крају је Архиепископ топло захвалио предавачу Василију Вертудакису на његовом присуству у Сиднеју и на просветитељском и духовно корисном предавању. Пожелео му је благослов Божји у животу, у настави и богољубивим делима.

Међу присутнима који су својим присуством увеличали догађај били су епископ магнезијски Христодул, старешина парохије – заједнице Васкрсење Христово Когаре, протосинђел свештене Архиепископије аустралијске, архимандрит васељенског престола Христофор Крикелис и професор грчких студија и директор Катедре за савремене грчке студије Универзитета у Сиднеју др Врасидас Каралис.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com