Type Here to Get Search Results !

Професору Џону Беру највише одликовање Румунске северноевропске епархије


Џон Бер, професор на Универзитету Абердин у Шкотској, примио је прошлог петка највише признање Румунске православне северноевропске епархије.


„Северни крст“ је пречасном Јовану Беру уручио епископ Макарије на свечаности у епархијској капели у Бергену, у Норвешкој. Свечаност је обављена на крају вечерње службе у петак, 21. априла 2023. године.

Епископ северноевропски Макарије доделио је ово почасно звање у знак захвалности на целокупној академској каријери оца Јована Бера, његовом обимном пастирском рада, а посебно на „хармоничном начину на који је преносио Западу двехиљадугодишње православно светоотачко предање“.

Отац Џон Бер је присутнима говорио о томе како Васкрсење Христово преображава смрт у почетак новог живота који смрт не може додирнути, живота који за сваког хришћанина почиње у тренутку Крштења.

Истовремено, изразио је задовољство кад види како се румунска заједница у Бергену развија у Норвешкој и својим служењем у олтару са православним свештеницима разних народности у јединству једне православне вере.

Епископ Макарије је оцу Јовану поклонио и икону с ликом Светог Јосифа Исихасте (Молчалника), саопштава Румунска православна северноевропска епархија.

Професор Џон Бер је један од најзначајнијих савремених православних богослова, предавач који има велико искуство у православном богословском образовању и постигао импресиван низ академских достигнућа, који су стекли међународно признање. Поред тога, своју каријеру је посветио проучавању патристике, значајно доприносећи овој области.

Докторске студије завршио је 1995. године под руководством професора Ендру Лаута.

Од 2016. године обављао је више дужности у Православној богословској академији Светог Владимира у Сједињеним Државама. Поред тога, ради као ванредни професор на престижним универзитетима на Западу, као што је и Универзитет Фордам и Харвард Дивинити Скул.

Отац Џон Бер је рукоположен за свештеника у Православној цркви Америке 2001. године. Године 2017. добио је звање Doctor Honoris Causa на Универзитету Дивинити у Мелбурну.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com