Type Here to Get Search Results !

Предстојатељ Православне цркве Чешке и Словачке подржао канонску Цркву у Украјини


Његово Блаженство митрополит чешко-словачки Растислав издао је саопштење подршке Украјинској православној цркви, преноси Патриархиа.ру.


„У данима пете недеље Великог поста ове године, када се збива врхунац духовног кајања православних хришћана, дешава се и врхунац неправедног и неопростивог угњетавања Украјинске православне цркве од стране украјинских државних власти, “, навео је митрополит Растислав у саопштењу.

„Овај прогон, који траје неколико деценија и има за циљ да замени канонску Цркву расколничким структурама, значајно је интензивиран после избијања војног сукоба између Украјине и Русије, а последњих дана добија карактер покушаја да се она и  ликвидира“, напоменуо је архијереј.

„Украјинска православна црква, на челу са Његовим Блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем, увек је саопштењима изјављивала и доказивала свој аполитичан и национални карактер. Упркос томе, остала је мета безбројних напада и покушаја да је дискредитује. Кампања мржње против представника и верника Украјинске православне цркве завршена је ових дана наређењем да се монашка братија Кијево-печерске лавре протера из манастира“, истакао је предстојатељ Православне цркве Чешких земаља и Словачке.

„Једном је апостол Јаков упитао своје савременике: „Зар може из истог извора тећи слатко и горко? Може ли смоква маслине рађати или винова лоза смокве? (Јак 3,11-12) ... Да ли су застрашивање и узнемиравање, кршење грађанских права и ограничавање верских слобода прихватљиви у слободном и демократском друштву?“ – таква питања се намећу у вези са корацима које власти систематски предузимају против Украјинске православне цркве, напомиње се у саопштењу.

„Садашња голгота Украјинске православне цркве — прогон њеног свештенства и понижавање верника — неће бити заборављена ни од Бога ни од историје“, додао је митрополит Растислав.

„Људске речи подршке и изрази саучешћа сестринских православних Цркава не могу отклонити сву штету, увреде и ране које су до сада нанете. Стога се обраћам Богу речима молитве из анафоре Светог Василија Великог: „Помени, Господе, владаре у свету и све који су на власти, даруј им дубоки и неотуђиви мир, нека говоре у срцима својим оно што је  добро за Цркву твоју и сав народ твој, да у зишини њиховог тихог и безмолвног живота живимо у сваком благочешћу и чистоти“, закључио је Његово Блаженство Владика.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru