Type Here to Get Search Results !

Саборни храм Украјинске православне цркве преузели расколници у граду Хмељницки

Дана, 2. априла 2023. године, присталице расколничке „ПЦУ“ заузеле су Покровски саборни храм Украјинске православне цркве у граду Хмељницки, преноси Патриархиа.ру


Повод да радикални елементи  почну да јуришају на цркву била је провокација која се догодила ујутру током недељне Литургије: према Информативно-просветном одељењу УПЦ, мушкарац обучен у војну униформу напао је свештеника Саборног храма, ометао богослужење, полио и оштетио Јеванђеље у присуству више од сто парохијана.

Касније је гомила радикалних елемената покушала да на јуриш заузме цркву. Свештенство је изведено са порте цркве, а јуришници су одржали скуп на коме су гласали за прелазак саборног храма под јурисдикцију ПЦУ. Кључеви просторија предати су „комисији“, чији су чланови ушли у храм и извршили попис имовине, преносе РИА Новости позивајући се на украјинске медије.

Посланици Градског савета Хмељницка 4. априла су на редовном заседању лишили Украјинску православну цркву права на земљишне парцеле на којима су изграђене њене цркве, преноси Савез православних новинара.

И земљиште на коме се налази насилно преузети Саборни храм и парцеле на којима је подигнута црква Преображења Господњег, цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице, Казанској икони Пресвете Богородице, великомученика Пантелејмон и великомученице Параскеве, одузети су од канонске Цркве. Одузета су и права својине на земљиште на коме се налази управа Хмељничке епархије Украјинске православне цркве, црква св. Георгија, манастиру Светог Јована Крститеља и црква Свете Тројице.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru