Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: На крсту нас је Христос прихватио као Своје


На празник Цвети, дан у коме наша Црква светкује успомену на свечани улазак Господа Христа у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање старешина храма јереја Величка Илића и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић.

Прослављајући јучерашњи празник, прослављали смо чудо Васкрсења Четвородневног Лазара, пријатеља Господа Христа, којег је Он вратио земаљском животу- савршеном дару Божјем, али који тек треба у општем васкрсењу да се преобрази у живот будућег века. Подизање Лазара из гроба било је нешто највише људском уму сагледиво, рекао је Владика Исихије у литургијској проповеди. Преображење које нас очекује јесте оно које је Господ учинио на Гори Тавор пред Својим ученицима, да би знали и другима казали у часу Његове крсне смрти да Он има власт над смрћу. На данашњи дан Господ Христос улази свечано као Цар и Месија у свети град Јерусалим и прилази храму, једином месту прослављања Истинитог Бога. Приликом уласка, нагласио је ваљевски архијереј, Он пројављује велико смирење.

Господ Христос не улази ношен великим војсковођама, нити на раскошним колима, нити јаше племените коње, него улази скромно, јашући на магарету кроз свети град. Народ се спонтано окупља и препознаје Га као „Оног, Који је васкрсао Лазара и Оног који долази да спасе Свој народ.“ Наиме, они су схватали да ће Он бити као цареви овог света, иако помазаник Божји. Да ће се Његово царство огледати у власти над стварима овог света, да ће их спасити од понижавајућег римског ропства и да ће да донесе просперитет и напредак у сваком погледу. Они су то очекивали, али нису знали да је Царство Његово- Царство будућег века, које Он доноси свима нама- објаснио је Владика Исихије важан догађај у земаљском животу Спаситеља и ондашњу јудејску заблуду о Његовој месијанској улози.

Помазање које чини Марија (Јн 12, 1- 18) јесте Његово помазање пред погреб, које нико међу савременицима није разумео, упркос томе што је Он о томе говорио више пута. Господ Христос је дошао као цар, али другачије него што је ико могао да замисли. Он ће се коначно зацарити узевши на Себе грехе света и страдавши на крсту.

Крст јесте Његов престо, Његово место на коме је Он узвишен над свима нама и на коме је, раширивши руке, прихватио нас као Своје. Сви, који смо се окупили на данашњи дан, подражавамо онима који су дочекали Господа и заједно са њима узвикујемо:“Осана…“ Али, ми знамо какво је Његово царство и имамо Његов домострој спасења, познат кроз Свето јеванђеље. Имамо Његове ученике и све оне који су их следили и који нам благодатно објашњавају које је Његово царство и како му припадамо- закључио је Владика Исихије, позвавши своју духовну децу да у Страсној седмици крену са Христом на Голготу и дочекају ноћ преславног Васкрсења Христовог, којим нам је дарован вечни живот.

На Светој Литургији велики број верника, посебно оних најмлађих, је примио Свету тајну причешћа. Православна народна хришћанска заједница, на изласку из храма, делила је нови број листа „Богомолитељ“ свим учесницима молитвеног сабрања.


Извор: Епархија ваљевска