Type Here to Get Search Results !

Украјинској цркви одузето право власништва на локације под црквама широм земље


Поред насилних заплена цркава и незаконитих забрана канонске Украјинске православне цркве које се проводе широм земље, многе локалне администрације су се окренуле новој тактици: лишавању Цркве коришћења земљишних парцела под њеним црквама.


На пример, OrthoChristian је пре две недеље известио о таквој одлуци Градског савета Ровна.  А неколико сличних одлука против светог Православља донето је управо протеклих дана.

Посланици Градског савета Сумија, на истоку Украјине, јуче су изгласали да се Цркви одузме коришћење земљишта под 12 цркава. А на јучерашњој седници је Градски савет Луцка, на северозападу Украјине, наложило локалном Одељењу за урбанизам и земљишне ресурсе да припреми нацрт о престанку права Цркве на коришћење земљишта и непокретности, о чему ће се гласати на следећем заседању.

У Черновцима, на југозападу Украјине, УПЦ је једногласно гласањем Градског савета одузето право коришћења 22 парцеле. Међутим, адвокат Валериј Дутка истиче да Савет нема таква овлашћења, да такву одлуку може донети само суд.

А у Белој Церкви, у Кијевској области, Градско веће је Цркви одузело коришћење 10 парцела и наложило парохији Саборне цркве  Преображења Господњег да напусти цркву у року од 10 дана. Иако је Савет обећао да ће саслушати аргументе локалних свештеника на заседању Савета, дозволили су да присуствује само једном свештенику, али му нису дозволили да говори.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com