Type Here to Get Search Results !

Вечерње Великог петка и јутрење Велике суботе у Саборном храму у Шапцу


На Велики Петак, 14. априла 2023. године, у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице.

Након читања Светог Јеванђеља, архипастирским словом обратио се Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј:

„На данашњи дан распет је и умро на Крсту Господ Исус Христос. То је страшан дан за нас, јер смо ми на сва доброчинства која је Он учинио за нас на овакав начин узвратили. Кажем ми, јер је свако од нас греху Јевреја, који су га на тај дан разапели, придодао један свој грех и Господ је на Крсту страдао за сваког од нас, од првог човека Адама, па до последњег човека који ће се родити у овоме свету. Будући Богочовек, Господ на  Крсту умире као човек, а не као Бог. Литургијска црквена песма данашњи дан и догађај описују, показујући нам да је Господ изнад времена и закона природе и простора, овако: у гробу телесно, у аду душом као Бог, у Рају са разбојником, и на престолу са Оцем и Светим Духом све испуњавајући. Христос се родио да би узео на себе грехе света и Господ је смирено ишао својим путем, што сведочи о Његовој љубави, али и љубави Бога Оца, који није одустао од нас људи када су Адам и Ева и ми људи одустали од Њега. Он шаље свог Јединороднога Сина да плати за  све грехе које смо ми људи учинили.

Гле чуда, Велики петак је шести дан по јеврејском рачунању времена, и управо у овај дан је створен човек и управо у шести час дана Адам је прекршио заповест, а Син Божији је управо због тога у тај дан и у то време био распет и умро на Крсту да би се роди као Нови Адам. На овај дан, Велики петак, су се разрешавали сви Адамови дугови и преступи, била је коначна наплата. За кушање Адамово у Рају, Он је попио горки напитак оцат са жучи помешан, уместо слатког плода дрвета познања добра и зла који је Адам пробао; за слободу коју је имао у Рају претрпео је шамарање од нас људи; да би вратио достојанство човека претрпео је пљување и срамотно вођење до Голготе; уместо венца славе, Он је примио трнов венац за њихово презирање благодатног венца који су имали у Рају; због хаљине благодатне коју су Адам и Ева заменили кожним хаљинама, Господу је обучена скерлетна хаљина, подсмевајући му се и не знајући да пророкује повратак човека у царско достојанство. На Голготи је био сахрањен први човек Адам, а Господ је, распет на Крсту, својом проливеном  крвљу поново посветио и крстио првог човека Адама и на тај начин испунио свако слово Божијег закона да би се читав људски род спасао.“



Извор: Епархија шабачка