Type Here to Get Search Results !

Вечерње Великог петка и јутрење Велике суботе у Саборном храму у Ваљеву


Епископ Исихије: Господ је на чудесан начин телом боравио у гробу, а душом сишао у ад

„Није толико чудо што је Господ васкрсао, јер Он је сам живот и Животодавац. Веће је чудо што је умро, јер како Онај, који је створио живот, може да умре? Чудесним домостројем нашег спасења, који иде до саме смрти, Он то чини ради нас, јер Господ је дошао да спасе човека, а није могао другачије, него да у Својој личности сједини Бога и човека“, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на вечерњем богослужењу Великог петка, које је предводио у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, старешине Саборног храма протонамесника Драгана Јаковљевића и више свештенослужитеља. 

Објашњавајући бројним верницима тајну данашњег дана, Владика Исихије је навео да је Господ на чудесан начин телом боравио у гробу, а душом сишао у ад и умрлима дао благовест о вечном животу, јер Он долази да спасе све људе у свим временима. 

 Данас ми сагледавамо тајну смрти Господње ради нашег спасења. Данас ћутимо и размишљамо о томе шта је све претрпео за нас и данас се молимо да Његова смрт буде примљена Богу Оцу. Свеславно васкрсење, које је већ на истоку, чији се зраци помаљају, биће знак да је Господ примио ту жртву за све нас и да смо сви избављени од робовања греху и ђаволу, те коначног исхода греху, а то је смрт. Сви ћемо се удостојити живота вечног, а наше је да у овом животу  задобијемо љубав према Богу и човеку, јер то је само до нас, а не до Бога. Ми морамо да хоћемо да научимо да служимо Богу и човеку. Ако се на то научимо, улазимо у вечност у љубави. За онога који улази са мржњом, то је вечни пакао и мука  – поучио је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу, сабрану у храму, који је посвећен управо Васкрсењу Господњем.

На вечерњем богослужењу Великог петка изнесена је Плаштаница, платно на ком је изображено тело Христово којој су верници приступили на целивање.


Извор: Епархија ваљевска