Type Here to Get Search Results !

Украјинска црква први пут осветила миро


У новембру 2022. је Свети архијерејски сабор Украјинске православне цркве донео одлуку да Црква почне да приправља и освештава своје миро.


Ова одлука је уследила након Помесног сабора одржаног у мају на коме се УПЦ одвојила од Московске патријаршије. За време заседања тог сабора архијереји су разговарали о могућности приправљања и освећивања мира, али није била донета писмена одлука.

У савременом руском схватању, приправљање и освећивање мира је знак аутокефалности (обрнуто, Цариградска патријаршија снабдева древне патријаршије светим миром и типично диктира да га и новоаутокефалне Цркве добијају од њега), а освећује се само у Москви. Историјски, међутим, миро је приправљано на неколико локација широм Московске патријаршије. Освећивање мира у Кијевској архиепископији почело је средином 15. века, а касније је приправљано и осбећивано посебно у Кијевско-печерској лаври. Ову традицију прекинули су револуционарни догађаји 1917. године.

А данас на Велики четвртак, 13.4.2023.  Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије одслужио је чин мироосвећења  први пут од саборске одлуке. Чин је уследио после Литургије служене у манастиру Светог Пантелејмона у кијевском насељу Феофанија — истом месту где је у мају одржан Помесни сабор. Предстојатељству је саслуживао велики број архијереја и свештених лица, саопштава Украјинска црква.

Приправљано миро јутрос је донето у манастирски саборни храм. Приликом Великог входа посуде су постављене на олтар, а само освећење је обављено после Анафоре.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com