Type Here to Get Search Results !

Епархијски архијереј Черкаске епархије у кућном притвору

Сосновски окружни суд Черкаса осудио је 12. априла 2023. митрополита черкаског и каневског Теодосија - архијереј мора да буде у кућном притвору и да носи електронску наруквицу која ће суду омогућити да прати где се владика налази.


Како преноси Савез православних новинара, према одлуци суда, владика Украјинске православне цркве биће у даноноћном кућном притвору 60 дана.

Служба безбедности Украјине оптужила је епархијског епископа Черкаске епархије да „позива на нарушавање равноправности грађана“, као и да на сајту Черкаске епархије поставља материјале Руске православне цркве који „пропагирају режим Кремља“.

Адвокат митрополита Теодосија Владимир Јудин уложиће жалбу на одлуку суда да се епископ стави у кућни притвор. Он је навео да не искључује овакав развој догађаја, али се нада фер и непристрасном разматрању случаја од стране суда. Адвокат је такође истакао да је суд игнорисао 1,5 хиљада жалби верника Черкаске епархије с молбом да се владики Теодосију не примењује тако строга мера забране.

Саопштено је да митрополит Теодосије неће моћи да началствује богослужењима током Страсне седмице и Васкрса.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru