Type Here to Get Search Results !

На Велику суботу Митрополит Јоаникије богослужио у барском храму Светог Јована Владимира


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас на Велику суботу, 15. априла 2023. љета Господњег, служио је у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару Свету службу Божију са свештенством и вјерним народом.

У току Свете литургије по древном предању обављено је саборно крштење.

“Посљедње ријечи Господње на Крсту биле су: Сврши се! Сврши се драма неба и земље! Демонско и људско зло, демонска и људска тама обухватила је била овај свијет и овај свијет, судећи своме Спаситељу, показао је сав ужас пада људскога. И у том моменту када је изгледало, људским очима и умовима, да је зло тријумфовало, да је Онај који је показао највећу милост над људима поруган, понижен, посрамљен, побјеђен, поражен, Господ на Крсту издахнувши, примивши животворну смрт, својом смрћу је смрт уништио. И од тог момента полако се све обраћа и све полако гледамо новим очима”, поручио је Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у литургијској проповиједи сабраном вјерном народу.

Указавши на колебљивост и слабост људског ума, подсјетио је да је и ум Светих апостола много пута показао своје слабости током те небо-земне драме страдања Христових. Владика је поучио вјерне да када Господ говори на Крсту: Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?, не значи да је Син Божији  остављен већ да је Он тада примио богоостављеност сваког човјека.

“Сишао до крајњих граница људске отуђености од Бога и до крајњих граница таме, да ту таму просвијетли. А када је примио смрт живоносну, Он је примио да би нашу смрт обеснажио, да би јој отео силу, да би, као што Свети оци говоре, разорио државу смрти ђавола и Ада. Данас када својим духовним очима гледамо Господа који почива у гробу, све се испунило неким чудесним тајинством. Драма се свршила и дочекује нас мир Велике суботе послије те небо-земне драме коју смо прошли”, бесједио је Владика.

Додавши да мир Велике суботе, мир почивања Христовога у гробу значи да је Господ свјетлошћу свога Божанства и Његовом силом разорио таму Ада и сишао у Доње свијетове и ослободио душе оних који су били заробљени, од наших прародитеља Адам и Ева па све до овога часа, казао је да је, просвећујићи Доње свијетове, уништавајући државу смрти и свезавши ђавола, људског непријатеља, разоривши његову власт, Господ васкрсао. Појаснио је да иако још није дан Васкрсења, ми овај дан доживљавамо као да јесте, тако трепери наше срце у тишини созерцања гледајући тајну спасења рода људскога.

“Ово је дан тишине, дан почивања Христовога у гробу, дан у којем је свјетлост Божанства засијала и просвијетлила таму Ада. Треба да се саберемо и смиримо, да у радости дочекамо свијетли празник Васкрсења Христовога. Јесте ово дан строгога поста и молитве, једина субота која се пости у току године баш строго, али ово је дан када предосјећамо тријумф и Христову побједу над смрћу и Његово Васкрсење — предокушамо га у светим богослужењима”, казао је МитрополитЈоаникије.

Подсјетивши да се много пута на светој служби већ помињало Васкрсење Христово које долази, истакао је да се тако ободрујемо да овај завршни дан поста проведемо у миру и тишини, измирени са Богом, јер смо заједно са Њиме прошли крсни пут Његових страдања:

“Страдања Његова исписивали смо на своме срцу, видјели Његову живоносну смрт на Крсту и осјетили како Господ својим Крстом разара силу смрти. А сада, гледајући својим духовним очима на Христа који почива у гробу и силази у Доње свијетове и просвјетљују таму Ада, очекујемо Његово тродневно Васкрсење, да се саберемо на овај свијетли празник. И данас се већ Црква сабира у радости, а сјутра, ако Бог да, у тријумфу радости и у радости на радостима. Амин Боже дај!”

На крају свог архипастирског слова, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је благословио нових 20 хришћана који су се данас по старом обичаји крстили, поучавајући их да редовно иду на света богослужења како би примили просвећење у пуноћи, јер без тога крштење не би имало смисла:

“Ово јесте велики дан за све нас, а посебно за новокрштене. Крштење је темељ на коме треба градити своје спасење, а то не можемо без Цркве, без Христа, без светих богослужења на којима је Христос директно и непосредно присутан. Свима на здравље и спасење и на многа и блага љета!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска