Type Here to Get Search Results !

Евхаристијско сабрање и молитвени спомен на пострадале у Боју на Чокешини

На Лазареву суботу, 8. априла 2023 године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Чокешина.

„Господ је васкрсао четвородневног Лазара да би нас уверио у опште васкрсење из мртвих и да би потврдио речи свога пророштва о распећу, смрти и васкрсењу. Ово Лазарево васкрсење је било привремено, јер је он опет након тога поново уснуо све до општег васкрсења из мртвих, а сам наш Господ Исус Христос је био првенац, први онај који је васкрсао из мртвих и у потпуности обновио палу људску природу. Умро је као човек на крсту, да би палу људску природу која је била оштећена грехом и смрћу прво разрушио, па Васкрсењем поново саздао, те да би човек од тела душевног постао тело духовно. Другим доласком Господњим и свеопштим васкрсењем из мртвих и ми ћемо да се  заједно са њим обучемо у то тело духовно, да васкрснемо из мртвих, јер смрт више никада неће да влада над људским родом.“

Након Свете Литургије, у спомен на Лазареву суботу 1804. године, на Бој на Чокешини, Преосвећени Епископ је служио, испред спомен костурнице у порти манастира, помен пострадалим јунацима у Боју на Чокешини, браћи Недићима, Глигорију и Димитрију, и јунацима који су са њима положили своје животе у борби против вишеструко надмоћније турске војске.

У свом поучном слову, након помена,  Преосвећени Епископ Јеротеј је истакао: „Огроман је број светих божјих људи, праведника, који су уписани у Књигу Живота која постоји само у Божјем памћењу. Стога хоћу вама, овде сабранима, да исповедим оно у шта ја лично верујем, оно што као православни хришћанин, као монах, као ваш земљак и као ваш духовни отац и Епископ дубински осећам: Ови наши оци, браћа Недићи, Глигорије и Димитрије, заједно са њихова три стотине и три јунака, посечени 1804. лета од рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, јесу свети, њих је Бог прославио у Царству своме, а ми овде треба да се молимо двоструко: молимо се Богу за њих, али, исто тако, помолимо се њима, да се они моле Богу за нас, да нас, када за то дође време, Бог све прими у Царство своје непролазно. Амин.“

Након Епископа, присутнима се обратила Драгана Лукић, народна посланица из Лознице, а историчар Горан Вилић је одржао историјски час посвећен Боју на Чокешини.

У наставку је уследио  културно-уметнички програм, а сабрање је завршено трпезом љубави у манастирском конаку.


Извор: Епархија шабачка