Type Here to Get Search Results !

Александар Шчипков: Учитељска заклетва ће увећати ауторитет учитеља у друштву

У Русији је неопходно увести заклетву учитеља, попут Хипократове, војничке и свештеничке заклетве, рекао је ректор Руског православног универзитета Светог Јована Богослова, заменик начелника Светског руског народног савета А.В. Шчипков, говорећи на ТВ каналу Спас, преноси Патриархиа.ру.


Учитељ је једна од оних ретких професија које подлежу етичкој категорији, нагласио је ректор РПУ. „Постоје три занимања у којима није довољно учити, стећи диплому, већ морате преузети етичке обавезе, положити заклетву или завет – то су свештеници, ратници и лекари. Да бисте постали учитељ такође није довољно стећи количину знања из предмета, јер наставник није занат, већ служење,“ рекао је А.В. Шчипков.

Према његовим речима, служба наставника је образовање, формирање пуноправне личности, и са моралне и са физичке тачке гледишта. Учитељ обликује малог човека, помаже му да израсте у великог грађанина.

Како је приметио ректор РПУ, категорије свештеника, војника, лекара и учитеља се укрштају у етичкој димензији: „Сви они служе: свештеник служи Богу, лекар служи народу, војник Отаџбини, а учитељ служи будућности народа.” Тако учитељ треба да стоји у рангу са свештеником, лекарима и војницима, треба да изговора заклетву или завет, пошто је ово знак службе, рекао је А.В. Шчипков.

У години педагога и наставника, усмереној на подизање значаја наставничке професије, овакав предлог се чини посебно прикладним. А.В. Шчипков је уверен да ће учитељска заклетва свакако повећати ауторитет наставника у друштву, променити набоље самопоштовање самих наставника и повећати њихову одговорност према људима.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru