Type Here to Get Search Results !

Владимир Легојда у интервјуу радију Комсомолскаја правда


Владимир Легојда у интервјуу радију Комсомолскаја правда, 5. априла 2023.г. (извод)


– Шта да ради паства, парохијани Кијево-печерске лавре?


„Не знамо шта ће се догодити. Могу само да кажем да, нажалост, та стрепња која не нестаје, чини да не очекујемо ништа добро. До краја прошле године постојала је нада да господин Зеленски неће дирати Цркву, јер је, бар на почетку свог председништва, покушавао да се дистанцира од свега што је Порошенко чинио. Али од новембра прошле године ситуација се драстично променила, а притисци на нивоу централне власти значајно су порасли. Нажалост, овај вектор је врло јасан – подразумева појачани прогон, притисак и суђења.


– Постоји мишљење да се сада, између осталог, могу појавити и новомученици.


- Притисак је огроман, многи свештеници ће бити приведени, ухапшени. Сви изговори под којима се то дешава измишљени су. Сетите се да је једна од оптужби на рачун украјинског владике била да су приликом претреса његове канцеларије пронашли честитке из епархије Руске Федерације. Ово је било довољно да га прогласи за колаборатора. Очигледно је морао да их некако ритуално спали, уз неку посебну политичку молитву. Али он је само остао човек. Сада је ово злочин, испоставило се.


— Друштвена средства информисања се питају зашто „Руска православна црква ништа не чини“. Они добијају тај осећај.


Па, почнимо са чињеницом да сензација није научна категорија. И ја могу имати осећај да је бели зид црвенкаст. Али ако је бео, то је проблем посматрача, а не зида. Поред свог главног дела – молитве – Руска црква је много пута иступала. Дуги низ година говорила је о томе шта се дешава у Украјини, о кршењу права верника. Није одржан ниједан важан састанак на коме би се то могло изнети да о томе не би говорила Руска црква. Патријарх Кирил је послао низ писама.

Његова Светост се обратио и међународним политичким лидерима, верским великодостојницима с молбом да се изјасне поводом ове ситуације. Нажалост, готово да није било одговора – добили смо смао одговоре предстојатеља помесних православних Цркава, мада је било реаговања из УН. Није директно речено да је оно било у директној вези са писмом Патријарха, мада је било после његовог писма. На исти начин  је Папа реаговао пошто је добио молбу нашег Патријарха да интервенише.

Па, много пута је иступало наше „Министарство иностраних послова“ – Одељење за спољне црквене везе, и председник овог Одељења митрополит волоколамски Антоније, који је говорио пред Саветом безбедности УН. Али овај говор, нажалост, није прерастао у дијалог на том заседању Савета безбедности. Уместо да разговарају о суштини, да постављају питања владици Антонију, чули смо унапред припремљене говоре неких представника овог тела Уједињених нација, те је остало било икаквог дејства на украјинске власти.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru