Type Here to Get Search Results !

У Украјини срушене и запаљене цркве


Локалне власти и представници расколничке „Православне цркве Украјине“ потпуно су срушили 6. априла 2023. православну цркву у Лавову. Дрвена црква Светог Владимира брзо је уништена багерима.

„Погледајте будућност Украјине“, може се чути неко ван камере, „руше цркву и радују се“.

Максим Козицки, наћелник покрајинске администрације Лавова, описао је богохулни чин као демонтажу „последње испоставе Московске цркве у Лавову“.

Подсетимо, Његово Високопреосвештенство митрополит лавовски Филарет изјавио је у јуну, мислећи на промену статуса Украјинске Цркве на Сабору крајем маја: „Дакле, сада смо потпуно ван јурисдикције Руске православне цркве. Патријарх Кирил више није предстојатељ наше Цркве у било ком виду.“

Пре неколико дана радикални елементи су чак прекинули опело погинулог војника у саборној Светог Георгија у Лавову, истеравши вернике и заузевши цркву.

А у селу Новополтавка у Николајевској области јуче, 5. априла 2023, запаљена је православна црква брвнара.​

Процене о броју порушених цркава од почетка рата у Украјини прошлог фебруара знатно варирају. Према извештају Унеска објављеном јуче, организација је потврдила штету на 108 верских објеката. Са своје стране, Светски савет цркава известио је у фебруару да је скоро 500 цркава и верских објеката уништено, од којих  њих 142 које припадају канонској Украјинској православној цркви.

Међу последњим жртвама је и манастир Иверон у Одеси, који је поново оштећен прошлог месеца. „Увече 21. марта 2023. године, услед непријатељског гранатирања, поново су оштећене зграде Иверонског манастира Одеске епархије“, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ. Четири лица су повређена, а једна је смештена у болницу, али на срећу нико није преминуо.

Епархијска прес служба је навела да је капела у манастиру тешко оштећена, али Иверонска икона Богородице уопште није оштећена.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com