Type Here to Get Search Results !

На десетине монашења у Цркви у току Великог поста


Подвижнички период Великог поста је најпогодније време да мушкарци и жене у монаштву предају своје животе Христу. Прошле недеље известили смо да је последњих дана пострижено најмање десетак мушкараца и жена у Румунској цркви. Постоје и извештаји о великом броју пострига који се дешавају у целој Православној цркви током Великог поста.


Бугарска


У манастиру Врачеш-Светих четрдесет мученика у Вотевграду 1. априла 2023. замонашене су две искушенице. Искушеница Ивелина добила је име Теофана, а искушеница Теодора име Доситеја, преноси сајт двери.бг. Постриге је обавио Његово Високопреосвештенство митрополит ловечки Гаврило, који је потом одслужио Божанску Литургију са још неколико присутних архијереја.

У Черепишко-Успенском манастиру у Епархији Враца један монах је пострижен са именом Софроније, а у Каменско-Свето-Вознесенском манастиру свештеник са именом Назарије.


Грузија


Дана 25. марта искушеник Петар је пострижен са именом Јован. Постављен је да служи при Саборној цркви Светог Успења-Баграти у Кутаисију, саопштила је Служба за односе с јавношћу Грузијске патријаршије.

Дана 1. априла, искушеница Марина манастира Свете Нине у граду Цагери пострижена је са именом Маријам.


Русија


Његово Високопреосвештенство митрополит тверски Амвросије је 22. марта постригао пет монахиња у Вазнесенско-Оршинском манастиру код Твера, саопштава Одељење за манастире и монаштво Руске цркве. Монахиње су пострижене са именима Евдокија, Вера, Августа, Маргарита и Евгенија, у част ових новомученица.


Белорусија


Његово Високопреосвештенство митрополит мински Венијамин је 28. марта постригао неколико монахиња у Ефросинијском манастиру у Полоцку после вечерње службе.

У схиму су пострижене расофорне монахиње Татјана и Олга са именима Тајисија и Евсевија, а искушенице Алевтина и Елена са истим именима.

А 4. априла митрополит Венијамин је постригао још девет монахиња у манастиру Свете Јелисавете у Минску после вечерње службе у цркви Светог Јована Шангајског и Сан Франциског.

У схиму је пострижено пет расофорних монахиња са именима Калиника, Василиса, Дросида, Софија и Параскева, а четири искушенице су пострижене у расофорне монахиње, задржавши имена Елена, Валентина, Серафима и Нина.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com