Type Here to Get Search Results !

Пољски архијереји о деструктивном утицају медија, о Украјини и Македонској цркви

У уторак, 4. априла 2023, Свети архијерејски сабор Пољске православне цркве заседао је у Варшави како би разматрао спољна и унутрашња питања, јавља пресс служба ове Цркве.


Прочитано је писмо патријарха александријског Теодора у вези са ситуацијом у Африци са Афричким егзархатом Руске православне цркве.

Прочитано је и писмо патријарха српског Порфирија о признању и богослужбено-канонском општењу са Македонском православном црквом и „Одлучено је да се ступи у молитвено и богослужбенио општење са Македонском црквом“.

Ова одлука је у суштини потврда онога што је већ одлучено у октобру. Пољска црква је тада известила: „Прочитано је обавештење Патријарха српског о независности Православне цркве у Северној Македонији. Свети архијерејски сабор је са радошћу примио на знање ово обавештење и потврдио молитвено општење са Црквом у питању.”

А што се тиче међуправославних односа, архијереји су још једном позвали на свеправославно сабрање како би се оно позабавило поделама које тренутно муче Цркву, истичући да је Архијерејски сабор жали због поделе Православља у свету, појачане тренутном ситуацијом Цркве у Украјини. Свети сабор остаје при свом ставу о сазивању састанка предстојатеља помесних Цркава ради превазилажења подела. Због деструктивне стварности Цркве у Украјини, Свети архијерејски аабор Пољске аутокефалне православне Цркве остаје при свим досадашњим одлукама.

Подсетимо, пољски архијереји су више пута жигосали „Православну цркву Украјине“ као расколнике. Они су такође осудили рат у Украјини, а Пољска црква је веома активна у помагању украјинским избеглицама.

Сабор се такође осврнуо на недавне интервјуе, изјаве и чланке у медијима који настоје да дестабилизују, маргинализују и деградирају Пољску цркву и црквени живот, да „одврате грађане од Цркве“.

„Ове информације су намерне и злонамерне, лажне и нестварне“, наводи се у извештају Цркве. Сабор стога позива све свештенство и верни народ на јединство и молитвену трезвеност, „јер само то може заштитити Тело Цркве а то је Црква Бога Живога, од агресивних активности секуларизованог света“.

А поводом 100-годишњице аутокефалности Пољске цркве следеће године одређена је комисија која има да изради програма прославе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com