Type Here to Get Search Results !

Епископ стобијски Давид: Терор власти над Украјинском православном црквом сличан фашистичкој борби против неистомишљеника


На молбу Православног истраживачког центра „Хризма“, епископ стобијски Давид (Православна охридска архиепископија Српске патријаршије) прокоментарисао је ситуацију око Украјинске православне цркве и Успенске Кијево-печерске лавре, преноси Патриархиа.ру.


Владика је нагласио: „Државни терор, који проводи украјинска власт, изгони 250 монаха, 100 професора и студената богословља из Кијево-печерске лавре Украјинске православне цркве.“ Према његовом мишљењу, „овај терор је сличан фашистичкој борби против неистомишљеника“.

Како сматра владика Давид, „ако Украјина намерава да се изјасни као демократска земља, мораће да води рачуна о поштовању слобода и права свих својих грађана, без обзира на њихову верску или националну припадност“. Владика је са жаљењем констатовао да садашњи однос власти према Украјинској православној цркви, на челу са Његовим Блаженством митрополитом Онуфријем, „ставља државни апарат Украјине у ред варварских друштвених делатеља“.

„Наш Предстојатељ, Његова Светост патријарх српски Порфирије, осудио је монструозни државни терор украјинских власти као флагрантно кршење верске слободе и слободе савести уопште“, подсетио је архијереј.

У закључку своје изјаве Епископ је нагласио: „Полазећи од основног људског става, изражавамо саосећање и непрестано се молимо за чланове Украјинске Православне Цркве и њеног Предстојатеља митрополита Онуфрија, као и за све грађане Украјине добре воље. „Молитвено се надамо да ће ускоро наступити благословени мир за све грађане Украјине и да ће светлост Христовог Васкрсења зацелити све ране и губитке“.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru