Type Here to Get Search Results !

Папа у Мађарској одржао главно обраћање о будућности Европе


Папа Фрања у Будимпешти против националног популизма и против егалитаризма у ЕУ, као и против „бесмисленог права на абортус“.


Папа Фрања је одржао главно обраћање посвећено европској политици на почетку свог тродневног боравка у Мађарску. Он се у петак у Будимпешти, у присуству државних, политичких и лидера цивилног друштва, одлучно супротставио популистима у земљама ЕУ који узимају Европу за „таоца“ и тако је чине својим „пленом“.

Папа се исто тако оштро окренуо против тенденција растакања националних посебности народа Европе. Европа не сме да упадне у „апстрактни наднационализам“ и да се трансформише у „течну или чак гасовиту стварност“.

Фрања се одлучно супротставио идеолошком егалитаризму израженом у „родној култури”. Као даљи пример, навео је „бесмислено право на абортус“, које се рекламира као достигнуће и ствара контраст између суженог концепта слободе и реалности живота.

Папа је неколико пута цитирао изјаве оснивача ЕУ Алсидеа Де Гасперија и Роберта Шумана из 1950-их, који су се залагали за уједињену Европу као покретачку снагу мира.

Папа је коментарисао и мађарску политику и делио похвале и упозорења. У присуству мађарске председнице Каталине Новак, која је у свом говору раније навела Папу као "савезника" у одбрани живота и брака мушкарца и жене, Папа је исказао поштовање мађарској породичној политици. „Како је лепо градити Европу која у центар ставља људе и народе, где постоје ефикасне политике за бољи демографски развој и у корист породице, које се пажљиво проводе у овој земљи.“ За свој говор Папа је добио дугогодишње аплаузе мађарске елите окупљене у некадашњем кармелићанском манастиру.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at