Type Here to Get Search Results !

Држава мора да достави Цркви извештај који би приказао злоупотребу Лавре, каже кијевски суд

После јучерашње одлуке Привредног суда Кијева, држава мора доставити манастиру свој извештај о наводним повредама коришћења Кијево-печерске лавре како би се она ваљано припремила за одговарајући судски спор.


Манастирска територија као плац је државно власништво још од Совјетског Савеза, а сада под контролом Националног парка Кијево-печерске лавре, који непрестано одбија да поднесе свој извештај, тврдећи да документ носи ознаку „ за званичну употребу“.

Суд је јуче одржао прво припремно рочиште по тужби манастира да поништи једнострани раскид уговора од стране Парка којим се Цркви дозвољава коришћење Доње лавре, саопштава Просветно-информативно одељење УПЦ.

Адвокат манастира протојереј Никита Чекман изразио је наду да одлука суда да се манастиру омогући приступ извештају инспекције како би се припремио за случај, указује на то да ће судски процес бити објективан и свеобухватан.

„Суд је такође позвао странке да се придржавају начела добре вере и да пруже све расположиве доказе у предмету“, рекао је о. Никита.

Разматрање случаја је такође одложено за 19. мај како би се манастиру дало време да се упозна са извештајем Парка и да сходно томе припреми своје доказе.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com