Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић гост "Данкос плус ТВ": Учешћем у богослужењу се васпитавамо


Катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора "Православног мисионара", званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, био је 12. априла 2023. године, гост емисије "Магазин плус" на програму "Данкос плус Телевизије" из Косовске Митровице. Разговор је водила Биљана Спасојевић.

У оквиру разговора катихета Бранислав је говорио о значају Велике страсне (страдалне) недеље у којој се налазимо, те указао да нас је период свете Четрдесетнице - Великог поста, припрема управо за ове велике и свете дане у којима целим бићем пратимо све оно што је Господ ради нас људи и ради нашега спасења учинио. 

У разговору који је водила Биљана Спасојевић, новосадски катихета је посебно нагласио да смо као припадници Цркве дужни да ове велике дане проводимо на богослужењу, јер нам химнографија, молитве и целокупни богослужбени поредак најбоље осликавају догађаје из Спаситељевог живота. У свом казивању гост Биљане Спасојевић је споменуо знаменито химнографско дело песникиње Касије која је на најлепши начин у виду молитвене песме описала силу покајања покајане жене блуднице која је скупоценим миром помазала Спаситељеве ноге и тако потврдила делатно своје покајање.

Пред крај разговора, гост новог издања емисије "Магазин плус", подсетио је да у Цркви Христовој прослављање празника нема комеморативни карактер, већ да је свака прослава празника актуализација одређеног свештеног догађаја и прилика да и ми погружени у молитву будемо учесници празничног догађаја.

На крају разговора, катихета Бранислав Илић је упутио молитвену честитку редакцији Данкос плус Телевизије и свим гледаоцима, пожелевши да у миру, радости и љубави прославе Празник над празницима, те да сила Васкрсења буде са њима у све дане њиховог живота.