Type Here to Get Search Results !

Рашчињен протођакон Андреј Курјајев


После више од две године коначно је ступила на снагу пресуда Црквеног суда којом се рашчињава протођакон Андреј Курајев, чиме је враћен у статус мирјана.


Некада утицајна личност у Руској цркви чије су књиге многе међу интелигенцијом довеле у Цркву, протођакон Андреј је последњих година узнемирио многе честим запаљивим изјавама о Цркви у медијима и на свом личном блогу LiveJournal. Крајем 2013. године разрешен је дужности на Московској духовној академији због сталног клеветања. Протођакона Андреја је Патријарх ставио под забрану свештенослужења 29. априла 2020. године, пошто је увредио успомену на протојереја Александра Агејкина, бившег старешину Богојављенске саборне цркве у Москви, који се упокојио у Господу 21. априла те године због компликација од вируса корона. Крајем децембра 2020. године Црквени суд Московске градске епархије прогласио га је кривим за богохуљење и клеветање Цркве. Курјајев је неколико пута тражио да се случај одложи, а на крају се ипак никада није појавио на суду. Суд је касније одбио његову жалбу, рекавши да нема разлога за преиспитивање.

У априлу 2021. године Његова Светост патријарх Кирил је потврдио пресуду Суда, али је одложио њену примену да би свештенослужитељу дао времена да се покаје.

Пошто је био стављен под забрану свештенослужења, Курјајев је изјавио да га се то не дотиче, јер ионако скоро никада не служи и само жели да проводи време са својим унуцима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com