Type Here to Get Search Results !

Предлог нацрта закона о исељавању Цркве из Почајевске лавре поднело десетине скупштинских посланика


Док држава и даље протерује монахе из Кијевопечерске лавре, посланици Врховне владе поново се осврћу на Лавру у Почајеву.


Лавре су најомиљенија и најважнија света места у целој Украјини. Наравно, ово није први пут да су посланици ударили на манастире. Међу недавним покушајима, у септембру 2022. је поднет предлог закона о исељењу Православне цркве из обе лавре и њиховом препуштање расколничкој „Православној цркви Украјине“.

Држава је ипак почела да исељава монахе из Кијевско-петерске лавре крајем прошле године на основу председничког указа, а мада је требало да буду потпуно исељени до 29. марта, Украјинци са вером у Исуса Христа на хиљаде хитају у манастир свакога дана с циљем да га заштити од државе.

А јуче је више од тридесетак посланика регистровало нацрт закона под називом „О Апелу Врховне раде Украјине Кабинету министара о раскиду уговора о закупу Свето-Успенске-Почајевске лавре са Украјинском православном црквом Московске патријаршије.”

Украјинска православна црква је више пута сведочила, а њени службени документи доказују да се њоме у потпуности управља из Кијева последњих 30 година и да се прошлог маја потпуно одвојила од Московске патријаршије. Расколници и националисти и њихове присталице настављају да доводе у везу УПЦ и Московску патријаршију да би подстакли верско непријатељство и продубили прогон милиона украјинских православних хришћана.

У фебруару је Покрајински савет Тернопоља основао комисију за проучавање законитости црквеног коришћења Почајевске лавре. Група отворено признаје да њен циљ није да спроведе непристрасно испитивање, већ да пронађе разлог да избаци Цркву.

Подсетимо се да се обе Лавре правно сматрају државним музејима, што је фактички наставак совјетске праксе.

У марту је Савет донео одлуку да позове премијера и министра културе да раскину уговор о закупу са Црквом из 2003. године, иако он важи до 2052. Касније тог месеца полиција је блокирала вернике да уђу у Лавру, па чак избацила жене и децу из њихових поклоничких аутобуса. Тада су расколници уставовили на папиру сопствену „Почајевску лавру“, као што су прошле године основали своју „Кијевопечерску лавру“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com