Type Here to Get Search Results !

Индија: Хиљаде људи протестују против напада на хришћане

Коалиција невладиних организација упозорава на све веће насиље над хришћанима и последице такозваних закона против преобраћења које предлаже владајућа хиндуистичка националистичка партија.


Њу Делхи, 14.04.2023. - Уз подршку Хиндуса и муслимана, неколико хиљада хришћана протестовало је у индијској финансијској метрополи Мумбају против све већег насиља над хришћанима и њиховим богомољама. Према азијском новинском порталу "Ucanews", коалиција од 80 хришћанских невладиних организација позвала је на митинг у среду. Фокус је био на упозорењу против такозваних закона против преобраћења у другу веру које припрема хиндуистичка националистичка владајућа партија БЈП. Сличан протестни марш одржан је у индијској престоници Њу Делхију у фебруару.

„Постоје таласи говора мржње и циљаног насиља против верских великодостојника, скврнављења богомоља, ометања богослужења и ограничења верских окупљања, и лажних навода о присилном и лажном преобраћењу у другу веру“, рекла је невладина група  Samast Christi Samaј, а објавио меморандум који је представљен главном министру државе Махараштра Екнат Шиндеу. „Желимо да окончамо ескалацију насиља и нападе на мирољубиву хришћанску заједницу од стране оних који користе неосновану оптужбу за преобраћење као изговор“, рекао је портпарол Самаст Кристи Самај, Долфи Д'Суза.

Око десетак индијских држава донело је далекосежне законе против обраћења у другу религију. Демонстранти су позвали премијера Шиндеа да не доноси планирани закон против конверзије. "То ће довести до тога да ће насилници користити непотребну предност и нападати хришћане", упозорила је портпарол Самаст Кристи Самај, Долфи Д'Суза.

Према Уједињеном хришћанском форуму, само прошле године у Индији је било 598 напада на хришћане у 21 држави, што је повећање од 81 одсто у односу на 2020. годину. Од почетка 2023. године, УХФ са седиштем у Њу Делхију забележио је 57 инцидената насиља над хришћанима.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at