Type Here to Get Search Results !

Делегација Маланкарске Цркве присуствовала Патријаршијској служби у Архангелском Саборном храму московског Кремља


Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је 25. априла, у уторак друге недеље по Васкрсу, Свету Литургију и васкршњи помен умрлих у Архангелском Саборном храму московског Кремља, саопштила је Прес-служба Патријарха московског и целе Русије.


Његовој Светости саслуживали су: архиепископ одинцовски и красногорски Тома, руководилац Административног секретаријата Московске Патријаршије; епископ зеленоградски Сава, заменик руководиоца послова Московске Патријаршије; архимандрит Алексије (Туриков), лични секретар Његове Светости Патријарха Кирила; протојереј Андреј Шумилов, настојатељ храма Архангела Михаила при клиникама на Девичјем пољу у Москви; протојереј Вјачеслав Шестаков, настојатељ храмова Патријаршијског подворја у Зарјађу у Москви, ризничар Патријаршијског Успенског сабора и цркава московског Кремља; јереј Андреј Шумкин, благочини храмова Успенског округа Москве, настојатељ храма Светог Николаја Мирликијског, Патријаршијског подворја у Шчукину града Москве и московско свештенство.

Служби су присуствовали чланови Радне групе за координацију билатералних односа између Руске Православне Цркве и Маланкарске Цркве: митрополит клински Леонид, Патријархов егзарх афрички, копредседавајући Радне групе; јеромонах Стефан (Игумнов), секретар ОСЦП-а за међухришћанске односе, секретар Радне групе; митрополит Абрахам Мар Стефанос, старешина Епархије британске, европске и афричке; свештеник Ашвин Фернандис, извршни директор Одељења за спољне црквене послове Маланкарске Цркве.

Такође, богослужењу су присуствовали и посланик Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације, старешина Патријаршијског Успенског сабора московског Кремља Н. Ј. Чаплин.

На Литургији је појао хор храма великомученика Дмитрија Солунског, Патријаршијског подворја у селу Дмитровско Красногорског округа Московске области под руководством А. М. Хоркове.

На крају Литургије Његова Светост Патријарх Кирил вршио је заупокојену литију и кађење споменика, који се налазе у Архангелском Саборном храму Кремља.

Затим је Његова Светост честитао учесницима богослужења дан васкршњег помена умрлих.

Његова Светост Патријарх Кирил се захвалио хору и пожелео добродошлицу члановима делегације Маланкарске Цркве, који су допутовали у Москву ради учешћа на састанку Радне групе за координацију билатералних односа Руске Православне Цркве и Маланкарске Цркве. Најсветији Владика је рекао:

„Желео бих да поздравим епископа и свештеника који представљају Маланкарску Цркву Индије. Та Црква је аутентична у смислу да је не чине странци, који су у Индију дошли као мисионари, већ локални становници, који у својим срцима носе православну веру од светог апостола Томе.

Радујемо се, браћо, што је ваша Црква два миленијума чувала веру, васпитавајући ваш народ и молећи се за своју земљу. Индијски народ је веома близак нашем народу, имамо много тога заједничког, и сада смо, милошћу Божијом, у много чему једноумни пред кризама које постоје у свету.

Нека Господ помогне Русији и Индији, Руској Цркви и Маланкарској Цркви да врше своју апостолску службу, да светлост Христова никада не утихне у срцима и умовима наших народа.

Добро дошла, драга браћо, драго ми је да вас данас видим у самом центру руског Православља. Христос Васкрсе!“

Затим се у Патријаршијским одајама Грановите палате Кремља Његова Светост Патријарх Кирил састао са члановима Радне групе за координацију билатералних односа између Руске Православне Цркве и Маланкарске Цркве.


Обрада вести редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru