Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Покајање је огроман дар од Бога


Светле среде, на празник Светог Евтихија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је служио Свету Архијерејску Литургију у Капели Светог Саве Казнено- поправног завода Ваљево, уз саслуживање првог и садашњег духовника установе протонамесника Драгана Јаковљевића и јереја Дејана Трипковића и неколико свештенослужитеља, као и појање певнице и молитвено учешће в. д. управника Светлане Веселиновић, начелнице Одељења за третман Наташе Стевановић, васпитача и тридесетак штићеника. 


У литургијској проповеди Епископ Исихије је поучио о значају Васкрса, најзначајнијем догађају у људској историји, којег ових дана прослављамо. Реч Васкрс значи устајање и када кажемо „васкрснути“, говоримо о устајању Господа Христа из мртвих, навео је Владика Исихије. Објашњавајући шта то значи за нас људе, он је истакао да смо ми људи несавршени, да живимо у греху, а Господ нас је створио да будемо савршени и у заједници са Њим и једни са другима. Сагрешење прародитеља Адама и Еве довело је до отпадања од Бога, изгнања из раја. Али, Бог је обећао да ће послати Спаситеља, да нас спасе од греха, ђавола и смрти. И то се остварује у Васкрсењу Сина Божјег. Владика Исихије се посебно осврнуо на дар покајања, драгоцен људима који су због својих сагрешења и друштвено санкционисани.

Господ нам даје живот вечни да можемо да га живимо у благодати. Сви ви овде имате своје грехе које сте учинили. Не само оне који су вас довели у овај дом, већ и грехе које свако од нас чини и одваја се од благодати Божје. Није најстрашније у греху оно што чинимо када повредимо некога од својих ближњих, већ то што се одвајамо од Бога и удаљавамо од прилике да живимо своје животе у радости. Зато је покајање огроман дар од Бога и оно заиста може да промени човека, учини да човек постане радостан и да живи као човек који има смисла и воли да чини добро- поучио је Владика Исихије.

Након Свете Литургије, Владика Исихије је поделио штићеницима васкршња јаја, иконице и крстиће. Заједно са руководством установе, он је обишао сва одељења и павиљоне, као и место на ком ће се градити храм. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју су припремили запослени у КПЗ Ваљево.


Извор: Епархија ваљевска