Type Here to Get Search Results !

Црквено-народни сабор поводом 165 година од битке на Граховцу


Поводом 165 година од битке на Граховцу, 25. маја 2023. године, на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, у организацији Епархије будимљанско-никшићке, Парохије граховске и Завичајног удружења „Стара Херцеговина“ одржано је црквено-народно сабрање у цркви Вазнесења Господњег на Граховцу.


Свету Литургију служили су свештенослужитељи епархија Будимљанско-никшићке и Црногорско-приморске. Началствовао је архимандрит Исаија, игуман манастира Бијела код Шавника, док су саслуживали архимандрит Арсеније, игуман манастира Косијерево, протојереј-ставрофор Петар Крговић, надлежни парох, протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички, протојереј Живан Вукојевић, бијељски парох, и јерођакон Андреј.

После Литургије освештан је славски колач. У наставку је одржан богат културно-уметнички програм који су водиле Маја Мршуља и Николина Ковачевић. Беседама су се обратили протојереј Предраг Шћепановић и проф. др Александар Стаматовић. Празнично сабрање је поздравио г. Марко Ковачевић, председник Општине Никшић, док се у име Општине Билеће обратио г. Милош Бошњак. Добродошлицу учесницима и гостима празничног скупа пожелио је г. Никола Даковић, председник Завичајног удружења „Стара Херцеговина”.

У културно-уметничком делу програма уз струне гусала певали су Максим Војводић и Лука Ераковић, етно појац Тијана Вучетић, вокални солиста Зоран Џикнић-Џиле. Своје стихове читао је Милорад Тијанић. У име породице Петровић Његош поздравно слово одржао је Иван Петровић Његош. Група „Бањани“ и „Пече“ су, на задовољство присутних, обучени у народној ношњи, традиционалним песмама опевавали Граховац. Завичајно удружење „Стара Херцеговина“ заблагодарило је за љубав и труд г. Веселину Вучетић и даривали га иконом Светог цара Лазара.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка