Type Here to Get Search Results !

Празник иконе Богородице пећке у београдском храму Покрова Пресвете Богородице


Његово Преосвештенство викарни Епископ марчански г. Сава, служио је данас 26. маја 2023. године, на празник Иконе Богородице пећке, свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Београду. 


После заамвоне молитве, Владика Сава је пререзао славски колач са данашњом кумом гђом Светланом Јоксимовић, а део колача за следећу годину је преузела гђа Невена Секулић са породицом такође из приградског насеља Калуђерица.

Епископу Сави саслуживали су протојереј Иван Штрбачки парох у храму Св. Саве, јереји - Гаврило Рајић из братства Покровске цркве, Вукашин Теофиловић парох из Лештана, Стефан Петровић из цркве на Карабурми, Никола Јанковић парох из Калуђерице, Урош Стојановић парох из Вишњице, протођакон Радојица Жагран из Бања Луке као и ђакони - Никола Костић, Немања Калем и Мирослав Васић.

На крају Литургије, Епископ Сава је у својој беседи говорио о значају празника Вазнесења Господњег који смо јуче прославили, и значај молитвеног поклоњења верној копији чудотворне иконе Пећке Мајке Божије, која се чува у Покровском храму а коју је насликао 1936. године Рус Александар Дикиј, док се оригинална икона налазила у овом храму.

На крају поучног слова, Епископ Сава је присутнима честитао данашњи празник и пренео благослове и молитве Патријарха српског г. Порфирија.

После Литургије, овогодишња кума гђа Светлана Јоксимовић са породицом је у парохијском дому приредила славско послужење за свештенство и госте.


Извор: Храм Покрова Пресвете Богородице