Type Here to Get Search Results !

Хиљаде Грузијаца у литији посвећеној Дану чистоте породице


Девету годину заредом хиљаде верних православних хришћана изашло је на улице у Тбилисију и обавило молитвену литију у част Дана чистоте породице.


Празник је установио патријарх Илија 2014. године, а поклапа се са Међународним даном борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије, који пропагандно говори у корист неморалног начина живота. У својој беседи на Дан чистоте породице 2019. године Свјатјејши Патријарх је објаснио да прослава није чин атака ни на било кога, већ произлази из искреног старања за Грузију.

Као и претходних година, на прославу је у престоницу донета чудотворна икона Богородице Атскури, саопштила је Служба за односе са јавношћу Грузијске патријаршије.

Прослава је почела молебном који је у Саборном храму светог Георгија служио Његово Високопреосвештенство митрополит сеначки и чкоротски Сионије. Окупљени архијереји, свештенство и верни народ потом су прешли у Саборни храм Свете Тројице, где је одслужен још један молебен.

„Грузија је традиционална земља, и као и у другим традиционалним земљама, снага установе породице има посебан значај и вредност. Зато је друштво увек с великом радошћу прославља“, пише ма сајту Патријаршије.

У својој беседи митрополит Сионије је говорио о светости породице:

„Бог је од почетка створио човека као породицу. Познато вам је учење да је човек створен по слици и прилици Божјој. Свети оци истичу да је лик Свете Тројице у нашој природи, у људској природи, породици. Као што је Бог Света Тројица, тројични и троипостасни, тако је и човек саздан од  три ипостаси. То су мушка ипостас, женска ипостас и ипостас детета.

Тако је Бог створио човека по лику Божјем да и човек живи у љубави, као што Пресвета Тројица царује у вечној љубави и извор је саме љубави, јер у овом земаљском животу има много горчине, много туге, а човек срећу и љубав налази у Христу и у својој породици.

Међутим, породица је данас на удару у многим земљама, наставио је Његово Високопреосвештенство, посебно говорећи о геј браковима и абортусима.

Зато, драга браћо и сестре, данас је одбрана породице, одбрана традиционалног брака, одбрана живота, права борба за истинска људска права. То је борба против лажи, зла и, могло би се рећи, борба против културе смрти. Све што сам навео зове се култура смрти, а не живота.

Дакле, дужност сваког здравог човека данас јесте да чува светост породице, јер када штитимо традиционалне вредности, светост породице и ова начела, тиме штитимо своје породице, свој народ од дегенерације и, уопште, од потпуног уништења.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com