Type Here to Get Search Results !

Украјински и руски црквени представници састали се са делегацијом ССЦ


Архијереји и свештенство Украјинске и Руске православне цркве имали су прилику да се током протекле недеље састану са делегацијом Светског савета цркава како би разговарали о црквеној ситуацији у Украјини.


Представници ССЦ допутовали су у Украјину прошле недеље „с циљем да обнове односе са Црквама и верским организацијама и пронађу могућности за заједничко постизање праведног мира у Украјини“.

Предвођена генералним секретаром Џеријем Пилејом, делегација се 11. маја 2023.  састала са представницима Свеукрајинског савета цркава и верских организација, током чега су чланови овог тела отворено лагали, тврдећи да у Украјини нема верског прогона.

Међутим, истог дана, делегација се састала и са канцеларом Украјинске православне цркве, који је изложио чисту истину о верском стању у Украјини.

Дана 13. маја делегација се састала са Његовим Високопреосвештенством митрополитом черновичким и буковинским Мелетијем, начелником Одељења за спољне црквене односе УПЦ, који је поново изложио чињенице о државном прогону канонске УПЦ.

Делегација ССЦ је потом отпутовала у Русију, где се јуче у Патријаршијској резиденцији у Данилову манастиру састала са Његовом Светошћу патријархом московским и све Русије Кирилом.

Говорећи о црквеној ситуацији у Украјини, Патријарх је рекао:

„Морам да кажем да смо посебно ожалошћени учешћем Цариградске патријаршије у овом сукобу — управо њено учешће у настанку и развоју међуцрквене кризе у Украјини отежава нам учешће у комисијама, одборима на чијем челу је  представник Цариградске патријаршије.“

Свјатјејши је такође нагласио да од када је криза почела у Украјини у фебруару 2014, Црква „позива на мирно решавање сукоба на различитим нивоима, као што је и Светски савет цркава“, па је наставио:

„Данас је наша посебна забринутост и бол последица погоршања ситуације Украјинске православне цркве у украјинској држави. Она обједињује већину хришћана Украјине, али је, нажалост, тренутно подвргнута веома снажном угњетавању и ограничавању својих делатности. Оруђе којим се проводи ово угњетавање јесу расколничке групе настале у Украјини. Нажалост, ове групе су добиле подршку Цариградског патријарха.“

Патријарх Кирил је подсетио на то да је Руска црква више пута апеловала на међународну заједницу да заштити Украјинску цркву,  шаљући и апеле свим православним предстојатељима и поглаварима других Цркава. Он је захвалио ССЦ на недавној изјави о забринутости због ситуације око Кијевско-печерске лавре, која, према ССЦ, „изгледа да има на нишану саму Цркву“ и „покреће истинска питања по питању поштовања слободе вероисповедања.”

Међутим, међународна заједница углавном ћути. „Зашто се међународна заједница тако брзо узбуђује због многих других сукоба, а ми овде не видимо ништа слично?“  упитао је патријарх  Кирил.

Са своје стране, генерални секретар ССЦ је поновио Патријархову забринутост због међународног ћутања.

Размишљајући о посети делегације Украјини раније овог месеца, приметио је: „Видели смо да људи губе животе, имовина се уништава и верујемо да Светски савет цркава треба да учини све ради постизања мирног решења.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com