Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић на величанственој Световасилијевској литији у Никшићу


У смирај празничног дана када васколика пуноћа наше Цркве прославља Светог Василија Острошког чудотворца, 29. априла / 12. маја 2023. године, катихета Бранислав Илић узео је молитвено учешће у величанственој Световасилијевској литији улицама Града под Требјесом. 

* * *

Величанствена Световасилијевска литија у Никшићу


Након што је у никшићком Саборном храму литургијски прослављен празник Светог Василија Острошког, небески заштитник Никшића и његових житеља, који се од ове године званично прославља као слава града, послеподне је кроз Никшић прошла традиционална Световасилијевска литија.

Литију је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са више архијереја наше свете Цркве, а учествовало је бројно свештенство, монаштво и на десетине хиљада верника како би молитвеним ходом прославили славу и заштитника града – Светог Василија Острошког и Тврдошког.

Овогодишња светковина је протекла уз посебан благослов, јер је на литији ношен део моштију Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког, који је на поклоњење верном народу донео Епископ захумско-херцеговачки Димитрије. У традиционалној литији ношен је јастук Светог Василија из никшићке Саборне цркве и део моштију Превлачких мученика.