Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић за Радио-Беседу: Обретење моштију мајке Светог Василија је велики Божји дар у данима великих искушења

Гост Јутарњег програма на таласима Радио-Беседе Епархије бачке, био је катихета Бранислав Илић, који је говорио о Ани - Анастасији Јовановић, мајци Светог Василија чудотворца Острошког, са посебним освртом на обрeтење њених моштију. Разговор који је реализован 18. маја 2023. године, водила је проф. Милена Маричић, водитељ и новинар Радио-Беседе.

 

Говорећи о дару мајчинства катихета Бранислав је истакао да је мајка Светог Василија Острошког следовала благословени пример великих и светих мајки, почев од Свете Ане, мајке Пресвете Богородице, преко Пресвете Богородице и свете Јелисавете, мајке Светог Јована Крститеља; Свете Антусе, мајке Светог Јована Златоуста; Свете Ноне, мајке Светог Григорија Богослова, као и Свете Анастасије, мајке Светога Саве. 

Обретење моштију Ане Јовановић, мајке Светог Василија Острошког велики је дар Божји и благослов. Освештана историја Цркве нас учи да су се велики догађаји збивали у данима великих тешкоћа и искушења, тога смо сведоци и ми данас. Вишедеценијска је жеља за обретењем моштију мајке нашег највећег чудотворца, али Господ нас је овог великог дара и благослова удостојио баш у овој години у којој смо суочени са великим искушењима и трагедијама, у том духу овај велики догађај прихватамо као утеху Божју и као израз неизмерне љубави Божје, истакао је катихета Бранислав Илић. 

На крају разговора гост Милене Маричић је слушаоцима Радио-Беседе упутио поруку: Ова духовна радост обретења моштију Ане Јовановић призива нас да се угледамо на ову мајку хришћанку, да следимо њен свети пример, да будемо настављачи њеног врлинског живота, њене вере, љубави и смирења, али и спремности да цео свој живот предамо Христу Богу. Нека молитве Светог Василија Острошког буду са свима нама. 

Разговор о мајци Светог Василија Острошког крунисан је песмом у њену част, у извођењу Анђеле Чуровић и Лане Милић.