Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило – нови Администратор Митрополије загребачко-љубљанске


На Светом Архијерејском Сабору, одржаном у Београду од 14. до 20. маја, за новог администратора Епархије загребачко-љубљанске, изабран је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило (Бојовић). Тиме је он на мјесту мјестобљуститеља наслиједио Његову Светост Патријарха српског Порфирија. У наставку доносимо биографију владике Кирила.

Кирил (у свијету Милан) Бојовић родио се 4. фебруара 1969. године у Подгорици, као пето дијете Радула и Зорке (рођене Јовановић).

Осмогодишњу и средњу школу (гимназију „Петар I Петровић Његош“) завршио је у Даниловграду са дипломом Луче првог степена.

Природно-математички факултет Универзитета у Подгорици, завршио је 1992. године. Сљедеће, 1993. године, на ПМФ-у у Београду, уписао је постдипломске студије које је завршио 3 године касније, одбраном магистарског рада на тему „Групе холономија и комплексне повезаности“.

Био је асистент Природно-математичког факултета у Подгорици од 1993. до 2000. године.

У периоду од 1. фебруара 1998. до 1. фебруара 1999. био је на специјализацији на универзитету „Ломоносов“ – МГУ, у Москви.

Више година био је члан Црквеног одбора Црквене општине подгоричке.

Крајем 2000. године добровољно је дао оставку на посао на факултету у Подгорици и, по благослову Високопреосвећеног Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, постао је искушеник Цетињског манастира.

Уочи Петровдана (11. јула) 2004. године, владика Амфилохије постригао га је у монаштво са именом Кирил. Исте године на Божић, митрополит Амфилохије рукоположио га је у чин јерођакона.

Наредне, 2005. године, уписао је Московску духовну академију, на којој је и дипломирао 2008. године, одбранивши кандидатску дисертацију на тему „Митрополит Петар II Петровић Његош као хришћански философ“. Током трогодишњег боравка у Москви завршио је и петогодишњу Московску духовну семинарију.

По повратку у Црну Гору био је главни уредник часописа „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске и координатор наставе вјеронауке у Митрополији црногорско-приморској.

Од 2009. године обављао је службу професора Светог Писма Новог Завјета и васпитача Богословије Светог Петра Цетињског.

Студирање је наставио на Православном богословском факултету Универзитета у Београду израдом докторске дисертације под називом „Еклисиологија Светог Филарета Московског“.

Од 2014. до 2016. године био је архијерејски замјеник у Епархији буеносаиреској и јужноцентралноамеричкој. У мају 2016. изабран је за епископа епархије чије је сједиште у Буенос Аиресу.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, одржан у мају 2023. године, изабрао га је за администратора упражњене Епархије загребачко-љубљанске, чиме је на том мјесту наслиједио Његову Светост Патријарха Порфирија.

Говори руски и шпански језик, а служи се енглеским, старогрчким и латинским језиком.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска