Type Here to Get Search Results !

Украјински религијски савет брутално обмањује ССЦ када каже да нема верског прогона у Украјини


Чланови Свеукрајинског савета цркава и верских организација отворено су лагали гостујућу делегацију Светског савета цркава за време састанка у четвртак, 11. маја 2023, тврдећи да у Украјини нема верског прогона.


Међутим, њихов састанак се догодио истог дана када је суд осудио украјинског православног архијереја на условну казну од три године затвора због поседовања неколико књига о украјинском расколу, штампаних пре почетка рата.

Свеукрајински савет се састоји од 16 верских организација, међу којима су и канонска Украјинска православна црква и расколничка „Православна црква Украјине“, Католичка црква и разне протестантске групе, и јеврејски и муслимански представници.

„Упркос ванредном стању, украјинска власт обезбеђује висок ниво верских слобода, чему омогућава и правосудни систем“, тврдио је Савет.

„У Украјини се поштује слобода вероисповести и нема прогона на верској основи током рата“, рекао је бискуп Вјачеслав Горпинчук из Украјинске лутеранске цркве, који председава овим Саветом .

Међутим, Његово Високопреосвештенство митрополит бориспољски Антоније, канцелар канонске Украјинске православне цркве, такође се састао са делегацијом ССЦ и „обавестио [их] о систематским кршењима права верника и верских установа Украјинске православне цркве, као и о законодавним иницијативама које нишане на Украјинску православну цркву“.

Сам ССЦ је у марту изразио забринутост због тога шта се дешава са Кијевско-печерском лавром, наводећи: „Жалосно је што такве радње – па и према и монашкој обитељи УПЦ – древнпј Успенској Кијевско-печерској лаври – изгледа имају на нишану саму Цркву. Чини се да радње које се предузимају против УПЦ покрећу стварна питања везана за поштовање слободе вероисповести или уверења.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com