Type Here to Get Search Results !

"Codex Sassoon" на аукцији досегао 33,5 милиона долара

Средњовековни рукопис садржи све 24 књиге јеврејске Библије и датира с краја 9. или с почетка 10. века, тврди аукцијска кућа Сотби.


Средњовековни Кодекс Сасун (Codex Sassoon) је у среду увече на аукцији Сотби досегао цену од 33,5 милиона долара. Ово је један од најважнијих библијских рукописа на свету и, као и Алепски кодекс (Codex Aleppo), што је још један важан библијски рукопис, настао је крајем првог миленијума. Та цифра у доларима износи око 30,9 милиона евра. То је „споменик вере и људске оданости божанској речи“, наводи се на сајту Сотбија.

Рукопис је раније био у приватном власништву. Власник рукописа може с њим слободно располагати и продати га, рекао је стручњак за рукопис из Јерусалима Адолфо Ројтман у интервјуу за Католичку новинску агенцију (КНА). Да је до њега, нашао би своје место у „Светилишту књиге” у Јерусалиму, које је у саставу Израелског музеја. Ројтман је кустос Светилишта. Свако ко жели да разуме свет милијарди људи не може игнорисати Библију. „Она је дала печат свету“, каже Ројтман, па би више волео да види кодекс у свом Музеју.

Овај кодекс и Алепски кодекс су први рукописи у којима су сви текстови данашње Библије садржани у једној књизи у облику који данас важи. То је резултат развоја који је почео разорењем јеврејског храма у Јерусалиму од стране Римљана (70. по Хр.) и почетком рабинског јудаизма, чији је циљ био очување нације и јачање њеног идентитета, рекао је Ројтман. „Библија треба да постане камен темељац људима који према њом воде свој живот. Пре свега, Тору треба читати стално.“

У поређењу са Кодексом из Алепа, који је познат по својој тачности, квалитет Кодекса Сасун заостаје, објашњава Ројтман. Истовремено, са само дванаест страница које недостају, рукопис је знатно потпунији од Алепског кодекса, у којем 295 од оригиналних 495 страница и данас постоји. Због своје комплетности и старости Кодекс Сасун је „право благо“.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at