Type Here to Get Search Results !

Мошти мученика из 16. века Патријарх александријски подарио Цркви у Словачкој


Патријарх александријски Теодор подарио је ове недеље честице моштију двојице египатских мученика из 16. века гостујућем јерарху из Православне цркве Чешких земаља и Словачке.


Његово Високопреосвештенство архиепископ михаловачко-кошички Георгије из Чешко-словачке цркве допутовао је прошле недеље у Египат како би учествовао у Заједничкој међународној комисији за вођење богословског дијалога између Православне и Католичке цркве.

Празник Педесетнице прослављен је током рада Комисије, уз саслуживање архијереја из Цариградске, Александријске, Јерусалимске, Румунске, Кипарске, Грчке, Албаниске, Чешке и Словачке  Цркве, Литургијом у патријаршијском манастиру Св. Саве Освећеног у Александрији.

А у уторак, 6. јуна 2023, на молбу архиепископа Георгија, патријарх Теодор даровао је словачком јерарху честицу моштију новомученика Гаврила и Кирмидола, које су похрањене у патријаршијском манастиру Светог Георгија у Старом Каиру, јављају из Александријске патријаршије.

Примивши мошти, архиепископ Георгије указао је на значај њиховог примања од наследника Светог Јована Милостивог, патријарха александријског из раног 7. века, који је небески покровитељ митрополитске саборне цркве  у Кошицама, у Словачкој.

Патријаршија пише о светим Гаврилу и Кирмидолу:

Свети Гаврило и Кирмидол страдали су у Египту 18. октобра 1522. године. Обојица су били млади, високо образовани, и водили су порекло од побожних родитеља. Једном су их оклеветали емиру Египта Хаер Меку, да наводно бацају смеће и прљавштину у турску џамију. Везани су одведени на суд, где су од њих тражили да промене веру како би избегли мучење. Међутим, пошто су чврсто исповедали Христа, били су предати судији. Али и тамо су остали непоколебиви у својој вери, упркос ласкању, и претрпели стравична мучења. Тако су обојица страдали у 25. години живота. Кирмидол је убијен ножевима и камењем, док је је Гаврилу посечена глава.

Гроб Светих Новомученика налази се у порти патријаршијског манастира Светог Георгија  и сматра се још једним живим сведочанством о деловању манастира током толиких векова. Свети мученици су пострадали 1522. године, у време александријског патријарха Светог Јоакима Паниског, а житија су им написали свети Никодим Светогорац и патријарх александријски Теофил II. Служба за свете налази се у кодексу 379 Патријаршијске библиотеке у Каиру…

Календар православних арапских заједница Египта за 2023. годину посвећен је сећању на Свете новомученике Гаврила и Кирмидола.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com