Type Here to Get Search Results !

Споменик светој Ксенији освећен на 35-годишњицу канонизације


У уторак, 6. јуна 2023, навршило се 35 година од канонизације Блажене Ксеније Петроградске Московске патријаршије. У част годишњице, откривен је и освећен споменик вољеној светитељки у близини капеле у којој се налазе њене мошти на Смоленском гробљу у Петрограду.


Света Ксенија је прибројана сабору светих од стране Руске православне цркве 6. јуна 1988.г. Претходно ке то учинила Руска загранична црква 11/24. септембра 1978. године.

Празник Свете Ксеније почео је служењем БожанскеЛитургије у храму Смоленске иконе Богородице на Васиљевском острву у Петрограду. Службом је началствовао митрополит петербуршки Варсануфије уз саслужење више архијереја и клирика.

Његово Високопреосвештенство је произнео архипастирску реч о најомиљенијој светитељко Петрограда:

„Блажена Ксенија се одрекла свега и отишла да проповеда покајање, помагала људима, молила се за град Светог Петра, помагала у изградњи цркве. Радила је само оно што је сматрала потребним Христа ради. Она је сав свој живот посветила Њему, и ништа је није могло одвратити од Њега — ни прогон ни прекор. Света Ксенија је увек била са Христом, стога је прослављена као домаћа светитељка Санкт Петербурга … Град не може без праведника и, хвала Богу, Господ га благослови. Потребна нам је помоћ светих и поверење у њихову помоћ. Само онај ко је са Богом може победити. Дакле, наш народ треба да се уједини, да долази у цркву, да се моли и окрепљује.“

Потом су Митрополит и његова пратња отишли у капелу Блажене Ксеније на Смоленском гробљу да освете нови споменик светитељки и помоле се на њеном гробу. Скулптура је плаћена прилозима верних православних хришћана.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com