Type Here to Get Search Results !

Икона Свете Тројице на Духове у храму Христа Спаситеља


У свету чувена икона Свете Тројице, коју је насликао Свети Андреј Рубљов у 15. веку, стигла је у Саборни храм Христа Спаситеља у Москви у суботу, на празник Педесетнице.


Икона је вековима боравила на иконостасу Саборне цркве Свете Тројице у Светој Тројицко-Сергијевој лаври недалеко од Москве. Када су безбожни комунисти преузели власт у Русији, икону су преместили у музеј, где је остала читав век. Међутим, прошлог месец  је председник Путин  наложио да се многопоштована икона врати у цркву из државне Третјаковске галерије.

Првобитно је најављено да ће икона Свете Тројице пребивати две недеље у престоном московском храму Христа Спаситеља, али је у проповеди у Лаври уочи Педесетнице Његова Светост патријарх Кирил рекао да ће икона остати ту годину дана.

Икона је у суботу увече постављена у средину Саборног храма, у посебно израђеној витрину која ће одржавати температуру потребну за очување древне иконе, саопштило је Министарство културе.

Хиљаде православних верника већ је дошло да се помоле пред иконом.

У недељу на Духове, 4. јуна, патријарх Кирил је одслужио Свету Литургију у цркви Христа Спаситеља у присуству иконе Свете Тројице. Њему је саслуживало још 20 јерараха Руске цркве. Потом је служена вечерња Педесетнице.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com