Type Here to Get Search Results !

Украјинско свештенство и верници одбранили цркву од расколника


Свештенство и верници из Шепетивске епархије канонске Украјинске православне цркве успели су током викенда да одбране своју цркву од насилног заузимања од стране расколника Цариградске патријаршије „Православне цркве Украјине“.


У суботу, 17. јуна 2023, група расколника дошла је у цркву иконе Богородице у Нетишину, у Хмељницкој области, захтевајући да свештенство и парохијани напусте православну цркву и придруже се њиховој организацији. Међутим, верници су се окупили на молитви и потом изашли да заштите своју вољену цркву, саопштава Информативно-просветно одељење канонске УПЦ.

Старешина цркве протојереј Виктор Тишку умесно је одговарао на сва питања расколника. Видевши да су верници парохије потпуно јединствени у намери да остану православни, провокатори су били принуђени да напусте порту цркве.

Старешина и свештенство Саборног храма изразили су искрену захвалност свим парохијанима на заштити православне вере и одбрани њихових законских права да остану у Украјинској православној цркви, као и органима за спровођење закона града Нетишина за обезбеђивање реда и закона током ових догађаја.

Међутим, расколници настављају са својим насилним и бесним нападима широм земље. Они су јуче успели да упадну и заузму Светоуспенски храм у селу Уладовка, покрајина Виница, док су полицајци и службеници Државне безбедности стајали скрштених руку.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com