Type Here to Get Search Results !

Епископ жички Јустин прославио имендан


У среду 14. јуна 2023. у дан свештеног спомена на Преподобног Јустина Ћелијског и Светог мученика Јустина Философа, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин торжествено је прославио свој имендан.


Тим поводом Епископ Јустин је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву, уз саслужење великог броја свештеномонаштва и свештенства.

Надахнуту беседу о мучеништву двојице Јустина, произнео је игуман Манастира Студенице, архимандрит Тихон (Ракићевић). Обраћајући се сабрању, архимандрит је подсетио да нису само ранохришћански мученици страдалници за веру, већ да су то и преподобни, тј. монаси, јер монаштво води стопама првог мученика, архиђакона Стефана. На крају, отац Тихон је у име свих присутних честитао владици четрдесети имендан.  ,,Људи у свету када прође много времена воле да крију године, али у Цркви није тако—у Цркви, људи се поносе када нешто дуго траје, и ми зато нашем владики са поносом честитамо четрдесети имендан“- истакао је архимандрит Тихон.

У продужетку Свете Литургије, освештани су славски колач и жито. Након Литургије, Владика је, као прави српски домаћин и свечар,  за сав присутни верни народ и свештенство приредио трпезу љубави у новом парохијском дому храма.


Извор: Епархија жичка