Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Господ учи да кроз свој рад прослављамо Бога


„Данас је најсвечанији дан у години. Дан, када је српски народ, предвођен својим кнезом Лазаром, потврдио своју благоверност и правоверност“, казао је у видовданској проповеди Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у Храму Васкрсења Христовог, где је на празник Светог кнеза Лазара и Светих мученика Косовских предводио литургијско сабрање.

Обележавање Видовдана, празника који је камен међаш српске и умногоме хришћанске историје, својеврсно је подсећање на Царство небеско као животни избор који, надахнут Светим јеванђељем треће Недеље по Духовима (Мт 6, 20- 33), прави српски народ на челу са својим тадашњим владаром Светим кнезом Лазаром. „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“, коленима преношене речи Светог кнеза Лазара, на које је у проповеди подсетио Владика Исихије, сведочанство су које и данас на хришћански подвиг надахњује. Наравно, указао је ваљевски архијереј, то није једини подвиг мученички страдалог кнеза, будући да је пре Косовске битке успео да обнови разједињено српско царство и учини много да његов народ живи хришћански, али и по световним мерилима напредује. Господ учи да кроз свој рад прослављамо Бога и уживамо у плодовима рада, служећи Њему и својим ближњима. Зато што је служио Богу и свом роду, кнез Лазар је могао да се определи у тој најважнијој бици за Царство небеско. Господ нас учи и заповеда да љубимо једни друге и да, како је то учинио Свети цар Лазар и сви са њим, себе принесемо на жртву кад је то потребно, рекао је Владика Исихије о испуњењу највеће љубави – давању живота за ближњег, чије је потресно сведочанство српска голгота на Газиместану 1389. године.

Док је мир, ми у име љубави чинимо добра дела. Али, кад дођу искушења, кад нас нападну и кад угрозе наше постојање- физичко, али и постојање као православних хришћана, онда треба на све начине да се боримо, да се бранимо. Онај који се определи за Господа и да живи у љубави према ближњима, само он може истински да изврши то „опредељење лазаревско“. То опредељење је потпуно сагласно са јеванђељем, а сагласно је и са учењем оца наше нације и аутокефалне Српске Цркве Светог Саве, који је потпуно исто учио и показивао својим животом- рекао је Владика Исихије у видовданском слову у Саборном храму у Ваљеву и позвао своје епархиоте да се молитвено сећају браће и сестара на Косову и Метохији, који и данас носе крст мучеништва и на светој српској земљи опстају молитвама богоугодних предака. Свечаност данашњег богослужења умножена је рукоположењем у чин ђакона Милана Јанковића, наставника веронауке у Економској школи и истакнутог појца, чији глас годинама улепшава Свете Литургије у манастиру Јовања. 

Након Свете Литургије одслужен је парастос косовским јунацима и свима који су кроз векове пострадали за слободу Србије.


Извор: Епархија ваљевска