Type Here to Get Search Results !

У Никшићу је отворена изложба „Изгубљена љепота ћириличног писма“


У сриједу 14. јуна 2023. године, у Парохијском дому у Никшићу, у организацији Саборног храма Светог Василија Острошког и Епархије будимљанско-никшићке, отворена је изложба „Изгубљена љепота ћириличног писма“ радова полазника курса калиграфије са орнаментиком.


Курс је, у трајању од три мјесеца, при парохији страшевинској и старотребјешко-кличевској, водила дипломирани теолог и иконописац Љиљана Мирковић. По завршеном курсу, радове полазника оцјењивала је комисија коју су чинили: проф. др Јелица Стојановић, предсједница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, протојереј др Никола Маројевић и ликовни умјетник Вељо Станишић, предавач на Академији ликовних умјетности у Требињу. Станишић је отворио изложбу, која је, иначе, била хуманитарног карактера и изнио оцјену жирија о квалитету радова и самог курса.

Полазница курса Тијана Карличић, која је водила програм отварања изложбе, је навела да их је окупило интересовање и љубав према култури, језику, писму, књижевности, ликовној умјетности, духовности, што калиграфија, односно краснопис обједињује.

Проф. др Јелица Стојановић и проф. Љиљана Мирковић уручиле су дипломе о успјешно завршеном курсу. Дипломе су добиле: Биљана Кнежевић, Невена Прашчевић, Милијана Живковић, Тијана Карличић, Маја Меденица, Јелена Мирковић, Андреа Сукновић, Маријана Гргур и наша колегиница Јулија Марија Живковић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су: хор Преподобне мати Ангелине којим руководи проф. Ана Бојић и гуслар Никола Кривокапић.


Извор: Радио Светигора