Type Here to Get Search Results !

Видовдан је наша мјера: Приказ 313. броја Светигоре


Са празником светих апостола Петра и Павла из штампе је изашао 313. број Светигоре, образника за вјеру културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске.


Највише текстова везано је за Видовдан, а отвара их бесједа из 2017. године почившег митрополита Амфилохија Видовдан нас призива да Христов Крст носимо и њиме се поносимо. Ове године централни видовдански парастос служио је Његова светост патријарх Порфирије у Грачаници и Светигора са тог догађаја преноси његову бесједу Наша је мера – мера Видовдана. Објављена је и репортажа Косово је мјесто гдје се задобија Царство небеско, о прослави Видовдана у манастиру Подластва Грбаљска.

Дана 17. јуна обиљежен је празник Светог свештеномученика Јоаникија Црногорског, и са прославе тог празника на Пардусу Светигора је пренијела бесједу митрополита црногорско-приморског Јоаникија Света жртва Светог Јоаникија Црногорског. Дан прије тога на другом светом мјесту, освећеном мучеништвом, Камничкој бистрици, такође је служена света литургија са парастосом припадницима ЈВуО из Црне Горе, о чему вас такође информише нова Светигора.

У овом броју су публикована и два занимљива путописа, један је Веселина Матовића настао након поклоничког путовања у Свету земљу, други путопис Рада Дуловића описује светогорске стазе.

Објављена су и два предавања, једно  др Милоша Ковића  Историја и предањe, изговорено у оквиру овогодишњих Дана Светог Јована Владимира, друго др Александре Новаков Призрен и Цетиње – златна крила српске душе изложено на Тројичинданској духовној академији у манастиру Стањевићи. Ту је и бесједа др Будимира Алексића Косовске теме и  мотиви у поезији Момира Војводића изговорена на вечери сјећања на пјесника Момира Војводића, у оквиру манифестације Дани Светог Марка.

Међу осталим занимљивим написима нове Светигоре су: бесједа Светог Јована Кронштатског о причешћу Светим тајнама, есеј јеромонаха Никона (Кокотовића) Дјевственост и брак у учењу Светог апостола Павла, текст Александра М. Вујовића Скадарски дани богослова и учитеља Николе Мусулина (1853–1856),  затим први дио огледа Рада Булајића Стварање човека  у светлу библијске  антропологије, цртица ђакон Павла Љешковића Опроштај, приказ књиге др Будимира Алексића „Огледи о српској књижевности и култури“ и редовне рубрике Архив и Љетопис Митрополије.


Марија Живковић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика