Type Here to Get Search Results !

Терористи убили 37 хришћана у нигеријској држави Бенуе


Екстремисти из номадског пасторалног народа Фулани (Фулбе) и други терористи убили су у недељу, 16. јула 2023, шест хришћана у држави Бенуе на југоистоку Нигерије. А током протекле три недеље, 37 хришћана је убијено у тој држави од стране радикалнихј елемената, преноси Morning Star News.


Убице су на мотоциклима стигли у претежно хришћанска села Игба-Укер и Тсе-Бака у округу Ушонго око 20 сати, каже становник Ушонга по имену Бемгба Јортем.

„Терористи који су пратили наоружане пастире Фулани прво су напали село Игба-Укер, где су убили пет хришћана, а затим отишли ​​у друго село, Це Бака, где су убили још једног хришћанина“, рекао је Б. Јортем.

Према речима локалног становништва, две друге претежно хришћанске заједнице нападнуте су у региону Укум 8. јула, кад је убијено 30 хришћана. Села Заки-Акпууна и Диом нападнута су у 11 сати, рекао је Картије Тумбур, председник Градског савета Укума.

„Банда терориста се састојала од око 20 људи који су били наоружани убојитим оружјем. Спалили су неколико кућа до темеља. Откривено је 30 лешева убијених хришћана, а потрага за несталим хришћанима се наставља“, додао је К.Тјумбур.

Жртве су били чланови Реформисане хришћанске цркве Нигерије и Римокатоличке цркве. Тјумбур је успео да идентификује неке од убијених у Заки Акпууну.

Према речима председнице локалног савета Саломе Тор, 30. јуна у селу Це-Анван, округ Лого, један хришћанин је убијен, а двојица су рањена у заседи око 20 часова.

„Наоружани људи су упали у заседу и отворили ватру на жртве, убивши Сатера Аперу, члана Реформиране цркве, и ранивши још двојицу хришћана. Инцидент је пријављен полицији: пронађено је тело убијеног Кристијана, а две жртве су пребачене у болницу“, објаснио је С.Тор.

Катарина Анене, портпаролка државне полиције Бенуе, рекла је да је безбедносно особље распоређено у та подручја. „Терористи су извршили инвазију на неке заједнице у бројним областима локалне самоуправе у држави Бенуе. Полиција је, у сарадњи са другим службама безбедности, упућена у погођена подручја ради неутралисања разбојника. Верујемо да ће овај талас напада бити заустављен“, рекла је она.

Службеници државе Бенуе рекли су да су затражили од нигеријске савезне владе да предузме хитне мере како би окончала ове злочине. Хијацинт Алија (57), римокатолички свештеник који је у мају ове године изабран за гувернера државе Бенуе, рекао је да су напади тежак грех против Бога и човека. „Агентима службе безбедности је наређено да ухапсе све ове злочине и приведу их правди“, рекао је Г. Алија.

„Шаљемо речи саучешћа онима чији су најмилији изгубилиживоте у овим нападима и моли се Богу да их утеши“, рекао је он.

У јуну су сточари Фулани и други терористи убили најмање 46 хришћана у држави Бенуе.

Нигерија је 2022. године предњачила у свету по броју хришћана убијених због своје вере (5014), према извештају организације за људска права Опен Доорс. Такође је предњачила у свету по броју отетих хришћана (4726), као и оних који су били изложени сексуалном насиљу или узнемиравању, венчаних против своје воље, изложених физичком или психичком насиљу. То је представљало највећи број напада на куће и предузећа на верској основи. Као и 2021. године, Нигерија је на другом месту у свету по нападима на храмове и интерно расељена лица.

На листи земаља у којима је најтеже и најопасније бити хришћанин коју је саставио Open Doors 2023. године, Нигерија је порасла са 7. на 6. место, највише икада.

„Фулани милитанти, терористичка организација „Западноафричка провинција Исламске државе; раније Боко Харам) и други екстремисти врше рације у хришћанским заједницама, убијају, сакате, силују и киднапују људе ради откупнине или сексуалног ропства. Ове године се насиље проширило и на хришћанску већину на југу земље... Нигеријска влада негира да је ово верски мотивисан прогон, тако да се права хришћана и даље некажњено крше“, наводи се у извештају Open Doors.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Сhristianheadlines.com