Type Here to Get Search Results !

У граду Нетешину насилници из „ПЦУ“ отели храм Украјске православне цркве


Присталице расколника, уз подршку полиције, заузели су 27. јула 2023. године цркву свете Параскеве у месту Нетишину, Хмељницка област Украјине. О томе је на друштвеној мрежи говорио протојереј Роман Тишкун, старешина преотете цркве посвећене светој Параскеви Украјинске православне цркве.


Присталице ПЦУ започеле су  отмицу на јуриш  и заузели храм на крају вечерње службе уочи празника равноапостолног кнеза Владимира. „После свеноћног бденија већина парохијана, не слутећи ништа, већ јебила  отишла кућама. Ја и још неколико људи остали смо у храму. А онда су се одједном појавили активисти“, рекао је старешина парохије.

Током јуришничких акција, око 50 мушкараца истиснуло је православне вернике из храма. Отмицу је подржала полиција.

Према подацима Удружења православних новинара, раније присталице ПЦУ незаконито су пререгистровале верску заједницу цркве св. Параскеве. Повод за то била је одлука седнице општинске заједнице која је одржана 9. априла. Како напомињу православни верници, на овом скупу они људи који немају никакве везе са верским заједницама Украјинске православне цркве, гласали су за прелазак под јурисдикцију „ПЦУ“ и храма св. Параскеве и Саборног храма  иконе Богородице „Неопалиме купине“, која је отета 9. јула.

Раније, 7. априла ове године, посланици Градског савета Нетишина одлучили су да забране рад Украјинске православне цркве у Нетишину и одузму земљишне парцеле испод Саборне цркве иконе Богородице „Неоплаима купина“ и цркве св. Параскеве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru