Type Here to Get Search Results !

Старообредна црква у месту Ери прославила 40-годишњицу занављања свештенства


Старообредна црква Рођења Христовог у Ерију (Erie), у Пенсилванији, у недељу је свечано прославила 40. годишњицу занвљања свештенства и сједињења са Руском православном заграничном црквом.


Када је 1916. године основана парохија Рођења Христовог, припадала је групи безпоповаца старообредника. Али када је Пимен Симон средином 1970-их постао наставник (парохијски старешина), схватио је да је потребно нешто учинити да би се нови нараштаји парохијана задржали у цркви. Тако је 1980. године црква почела да уводи енглески језик у богослужења.

И још значајније: после темељитог проучавања старообредног раскола из 17. века, Симон је закључио да  парохија треба поново ујединити са пуноћом Цркве и имати епископа и свештеника који ће савршавати Свете тајне.

На крају се већина парохијана сложила и 24. јула 1983. Симона је рукоположио архиепископ Лавр (Шкурла; касније митрополит, † 2008), а црква Рођења Христовог је освећена. За време Успенског поста 1983. године о. Пимен је крстио више од 500 парохијана.

А у недељу, 16. јула 2023, архијерејском Литургијом прослављена је 40. годишњица обнављања свештенства. Литургију су служили митрополит источноамерички и њујоршки Николај, Првојерарх РПЗЦ, и епископ каракаски и јужноамерички Јован, који је и Епископ за Стари обред у РПЗЦ.

И архијерејско бденије и Литургија преношени су уживо на парохијском Јутјуб каналу:

* * *

После Светог Причешћа, архијереји, свештенство и верни народ празнично су обавили литијски опход око цркве. На крају службе митрополит Николај је проповедао о значају свештенства и живота у Цркви:

„Имамо посебно славље, а у знак захвалности Свемогућем Богу, за 40 година свештенства и Светих Тајни, благодаримо и служимо Литургију. Ово је наша захвалност, наша благодарност Богу што нас је благословио. Имамо ову цркву, ово светилиште, ово мало парче раја на земљи. Долазимо да се молимо, да се покајемо, да тражимо, да дајемо и да примамо. То је нешто посебно, нешто што није од овог света. Напољу је збрка, тама и грех. А тамо живимо свакодневно.

Међутим, имајући ову светињу, присуствујући богослужењима, ми смо благословени, осећамо Божју заштиту да наставимо свој свакодневни живот. Због тога је важно уложити све напоре да присуствујете вечерњим и дневним службама. Срећан сам што видим да овде постоји прилично строг црквени програм. Ово је радосно, ово је похвално. Молим вас наставите још много година. И црква, свештенство, иконе су ту за вас.

На вама је да ли сте овде или не. А да ли ћете имати овај благослов и осећати уточиште или се осећати изгубљено и расељено напољу у свету, такође зависи од вас. Искористите оно што имате, искористите оно што вам је Бог дао и градите на томе. Изграђујте се духовно, изграђујте се бројно, тако што ћете бити добри примери да још многе позовете у веру православну, и да постанете део Црквене породице и останете на путу спасења.

Чули смо данас читање Јеванђеља од Светог Матеја. Морамо се, браћо и сестре, трудити да свакодневно читамо из Светог писма, а наравно и из Светог Јеванђеља. Чак и једну страницу. Хиротонисано свештенство, наши чтеци, наши ипођакони и тако даље — ђакони, свештеници, епископи улажу све напоре да се изграђују читањем и они око себе. Али морате и ово да урадите. Јеванђеље је жива реч, истина, вера, пут, и наравно, тај пут ка спасењу…“

Митрополит Николај је потом подарио Пимену и парохијанима икону Новомученика и Исповедника Руске Цркве, коју је осликао чувени иконописац архимандрит Алипије Џорданвилски.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com