Type Here to Get Search Results !

Хиљаде душа прославило обретење чесних моштију св. Сергија у Тројично-Сергијевој лаври


Хиљаде православних верника и мноштво архијереја и свештенства сабрали су се у Светој Тројично-Сергијевој лаври 18. јула 2023. да би прославили празник обретења моштију великог монаха оца и ктитора манастира из 14. века.

Празник је почео у понедељак увече када је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил са великим бројем архијереја и клирика одслужио Мало вечерње са Акатистом Светом Сергију у Саборном храму Свете Тројице, где почивају мошти Светог Сергија.​

Касније те вечери Патријарх, архијереји и свештенство одслужили су свеноћно бденије на Саборном тргу Лавре.​

Следећег јутра Његова Светост је началствовао Божанском Литургијом на тргу испред Саборне цркве, уз мноштво архијереја Руске православне цркве.

Свечаности су се придружили и архијереји и клирици Цркава Антиохијске, Српске, Чешке и Словачке и Православне цркве у Америци.​

Богослужења су се преносила на великим екранима на трговима Лавре како би богослужење могао пратити велики број поклоника који су дошли да се помоле Богу и поклоне Светом Сергију.

После Свете Литургије одслужен је молебен Светом Сергију, након чега је патријарх  Кирил отишао у Саборну цркву Свете Тројице, где се поклонио моштима Светог Сергија и осталих светитеља које почивају у цркви.

За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com