Type Here to Get Search Results !

Истраживач културе Јан Асман пуни 85 година


Немачки научник је поставио стандарде радом о настанку монотеизма, између осталог.


Јан Асман, културолог и египтолог, напуниће 85 година у петак (7. јула). Фокус његових истраживања је друштвени живот у старом Египту – од схватања времена до идеје смрти и загробног живота до међуљудских односа и схватања Бога.

Његов рад на настанку монотеизма, чије почетке види у егзодусу Израиљаца из Египта, такође је поставио стандарде. Заједно са супругом Алеидом, која је такође египтолог и културолог, научник је развио концепт културног памћења. Фокус је на питању који чиниоци доприносе формирању идентитета и свести у људским културама и друштвима.

Овај брачни пар, који живи у Констанцу, добио је многе награде за свој рад, међу којима,  „Теолошку награду“ „Салцбуршке универзитетске недеље“ 2016. године. У 2018. г. награђени су Наградом за мир Немачке трговине књигама. Јан Асман је покренуо међународну расправу о фундаменталним питањима о културним и верским сукобима данашњице, речено је тада. Својим списима о повезаности религије и насиља и генези нетолеранције и апсолутне тврдње о истини, он даје неопходан допринос разумевању спремности и способности религија да раде на миру.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at